Kad će rezultati? Samo polako...

U 50 američkih država se novi američki predsednik bira u šest različitih vremenskih zona, što će izborni dan učiniti još neizvesnijim.

Izvor: B92

Utorak, 08.11.2016.

22:42

Kad će rezultati? Samo polako...
Getty Images

Većina izbornih jedinica će biti zatvorena do 1.00 po našem vremenu, a za prve projekcije, odnosno preliminarne rezultate ćemo sačekati još sat vremena.

Pravi pregled situacije ćemo moći da imamo oko 5.00, a istorija je pokazala da kada se izborne jedinice na zapadnoj obali zatvore, pobednik može da bude proglašen.

Kada šta očekujemo?

1:00 – Sve oči će biti uprte na Virdžiniju, državu koja se smatra jednom od 11 ključnih, a sa sobom nosi 13 elektorskih glasova. O tome koje države su važnije od drugih pročitajte u posebnom tekstu.

Ukoliko Tramp ovde bude dobio veću podršku, u taboru Demokrata se očekuje burna noć, konstatuje BBC. Istovremeno, trebalo bi da bude poznato kako se izjasnilo 16 elektora iz Džordžije, kao i iz Indijane (11), Kentakija (8), Južne Karoline (9) i Vermonta (3).

1:30 – Erupciju će izazvati rezultati iz Severne Karoline i Ohaja, država koje zajedno nose 33 elektora i ocenjene su kao ključne. Analitičari navode da bi Severna Karolina mogla da oslika način na koji su SAD podeljene, s obzirom na to da birači uglavnom “naginju“ Demokratama, ali u ruralnim predelima veću podršku ima Tramp.

Većih poteškoća milijarder ne bi trebalo da ima sa rezultatima u Zapadnoj Virdžiniji, čijih pet elektora od 2000. godine snažno glasa za Republikansku partiju.

2:00 – Tada će već stići veća količina glasova, svog favorita će istaći Mejn (4), Merilend (10), Masečusets (11), Nju Džersi (14), Roud Ajlend (4), Delaver (3), Konektikat (7) i DC (3). Vrednije od svega, 29 elektora iz Floride će se oglasiti.

Njihovu ulogu apostrofiraju svi svetski mediji i analitičari, ocenjujući da bi pobednik Floride vrlo verovatno već tada mogao da otvori šampanjac, proglasi pobedu i krene da se pakuje za selidbu u Belu kuću.

Trampu je Florida ključna, kao i Ohajo. Ako ne pobedi u te dve države, ništa od prethodno navedene tri radnje neće biti u prilici da uradi. U tom će se oglasiti i Pensilvanija (29), tradicionalno demokratsko uporište, potom Nju Hempšir (4), kao i niz republikanskih uporišta Misisipi (6), Misuri (10), Alabama (9), Tenesi (11) i Oklahoma (7). Takođe, javiće se i Obamin Ilinois (20).

2:30 – Izborne jedinice u Arkanzasu se jedine zatvaraju u ovom terminu, ta država je podržala Bila Klintona 1990. godine, ali je bila na Republikanskoj strani od 2000.

3:00 – Klintonova čeka rezultate iz Njujorka (29), trebalo bi da znamo kako su glasali Kolorado (9), Mičigen (16), Teksas (38), Kanzas (6), Luizijana (8), Severna Dakota (3), Južna Dakota (3), Minesota (10), Vajoming (3) i Nebraska (5). Treba obratiti pažnju na Viskonsin (10), istorijski čvrsto opredeljen za republikansku opciju, ali je Tramp poslednje atome snage u kampanji usmerio baš na tu državu. Ključan može da bude i Nju Meksiko (5).

4:00 – Latinosi bi mogli da otmu Nevadu (6) iz ruku Republikanaca i da se okrenu Klintonovoj. Slična situacija je i sa Arizonom (11), državom koja je od 1952. godine bila na strani Republikanaca, ali je dala podršku Bilu Klintonu 1996. godine.

Juta će biti zanimljiva za gledanje, jer se za podršku šest elektora bori i nezavisni kandidat, bivši agent CIA Evan Mekmalin, tako da bi ta država mogla da bude gubitnička i za Klintonovu i za Trampa. U Ajovi (6) Tramp mora da pobedi, a gotovo je siguran u Montani (3).

5:00 – Kulminacija nas očekuje kada se oglase Kalifornija (55), Oregon (7), Vašington (12), Ajdaho (4), Havaji (4).

7:00 – Za kraj, Aljaska (3), u trenutku kada će se naciji već obratiti i Klintonova i Tramp, videćemo u kakvim raspoloženjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: