Nju Hempšir, Nevada, Florida - ko će odlučiti?

Pobednik američkih predsedničkih izbora mogao bi biti poznat već noćas, ako se ne ispostavi da je trka isuviše tesna.

Izvor: Beta

Utorak, 08.11.2016.

10:43

Nju Hempšir, Nevada, Florida - ko će odlučiti?
Foto: Tanjug

Na osnovu dosadašnjih iskustava, novog predsednika SAD mediji bi prema preliminarnim rezultatima po saveznim državama mogli da proglase oko 23.00 po istočnoameričkom vremenu (5.00 po srednjoevropskom), kao na prethodna tri glasanja za predsednika SAD.

Kandidatkinja demokrata Hilari Klinton, prema anketama objavljenim u ponedeljak kasno uveče, ima prednost od tri odsto.

Prema proseku rezultata anketa, objavljenim na portalu Rielklirpolitiks, Hilari Klinton se pripisuju šanse od oko 82,1 odsto da pobedi na izborima. Prethodna objavljena procena iznosila je 82 odsto u korist Hilari Klinton.

Prva biračka mesta se zatvaraju u 19 časova po istočnoameričkom vremenu (1.00 po srednjoevropskom vremenu), ali će od rezultata u ključnim saveznim državama zavisti i kada će američki mediji proglasiti pobednika.

U fokusu će biti Nju Hempšir, Nevada, Severna Karolina i Florida, jer bi te države mogle biti ključne za osvajanje glasova najmanje 270 od 538 elektora koliko je potrebno za pobedu na predsedničkim izborima.

Kandidatkinja demokrata, prema većini prognoza, može da računa na 268 elektora, što znači da su joj potrebna najmanje još dva, koje može dobiti u Nju Hempširu (četiri elektora), Floridi (29), Nevadi (6) ili Severnoj Karolini (15). Izvesne, mada dosta niže šanse ima i u Ohaju (18) i Ajovi (6).

To znači da je Trampu za pobedu potrebno da pobedi u svim ovim državama. Mada dosta dobro stoji u Ohaju i Ajovi, on mora da pobedi i u Floridi, Severnoj Karolini i Nevadi u kojima ima nešto manje od 50 odsto šansi, ali i u Nju Hempširu, gde su mu šanse oko 31 odsto.

Prva birališta se zatvaraju u 19 časova po istočnoameričkom vremenu (1.00 po srednjoevropskom vremenu) u Džordžiji, Indijani, Kentakiju, Južnoj Karolini, Vermontu i Virdžiniji. U tim državama su malo verovatna iznenađenja, pa se ne mogu očekivati bitniji zaključci o ukupnom trendu izbora, osim u slučaju da su ankete potpuno promašile stanje u trci.

U 19.30 po istočnoameričkom vremenu (1.30 po srednjoevropskom) se zatvaraju birališta u Severnoj Karolini, Ohaju i Zapadnoj Virdžiniji, i biće važno kako su glasali birači u Severnoj Karolini i Ohaju. Ako Klinton pobedi u jednoj od te dve države, praktično već može da počne slavlje njenog štaba. U slučaju Trampove pobede, trka je i dalje otvorena.

U 20.00 po istočnoameričkom vremenu (2.00 po srednjoevropskom) završava se glasanje u Alabami, Konektikatu, Delaveru, Floridi, Ilinoisu, Mejnu, Merilendu, Masačusetsu, Misisipiju, Misuriju, Nju Hempširu, Nju Džersiju, Oklahomi, Pensilvaniji, Rod Ajlendu, Tenesiju i gradu Vašingtonu. S pobedom Trampa u Floridi, trka je otvorena, dok bi njegova pobeda u Nju Hempširu mogla da zabrine štab demokrata, jer u tom slučaju jedina šansa Hilari Klinton ostaje Nevada. U slučaju pobede Trampa u Pensilvaniji, republikanci mogu da počnu da slave.

U 20.30 (2.30 po srednjoevropskom vremenu) zatvaraju se birališta Arkanzasu, a pola sata kasnije u Arizoni, Koloradu, Kanzasu, Luizijani, Mičigenu, Minesoti, Nebraski, Njujorku, Severnoj Dakoti, Južnoj Dakoti, Teksasu, Viskonsinu i Vajomingu. Ako do tada trka bude i dalje otvorena, te države teško da će odlučiti o pobedniku, mada je moguće neprijatno iznenađenje za demokrate u Mičigenu ili za republikance u Arizoni.

U 22.00 (4.00 po srednjoevropskom vremenu) zatvaraju se birališta u Ajovi, Montani, Nevadi i Juti. Ako je Tramp dotad pobedio u Nju Hempširu, Floridi i Severnoj Karolini, Nevada će biti odlučujuća.

Do kraja dana u 23.00 (5.00 po srednjoevropskom vremenu) zatvaraju se birališta u Kaliforniji, Ajdahu, Oregonu, Vašingtonu i na Havajima. U sredu u 1.00 (7.00 po srednjoevropskom vremenu) zatvaraju se birališta na Aljasci.

Pobednik duela 2012. Baraka Obame i Mita Romnija proglašen je u 23.17, 2008. Džona Mekejna i Baraka Obame u 23.00, a 2004. Džordža Buša Mlađeg i Džona Kerija 23.19, navodi Vašington post.

Na izborima 2000. u duelu Džordža Buša Mlađeg i Ala Gora, rezultat je bio poznat tek u decembru, pošto su zbog tesne trke ponovo brojani glasovi na Floridi.

Duel Buša i Gora je ipak izuzetak, pošto su rezultati i svih izbora od 1980. do 2000. bili poznati između 20.00 i 23.00 po istočnoameričkom vremenu (2.00 i 5.00 po srednjoevropskom).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: