Važnije od drugih – koje države odlučuju predsednika SAD?

Kampanja kandidata za predsednika SAD traje do “minut do 12”, prioriteti su se promenili – sve oči su uprte u 11 država koje će odlučiti, Hilari ili Tramp.

Izvor: B92, Spasoje Veselinoviæ

Sreda, 09.11.2016.

15:00

Važnije od drugih – koje države odlučuju predsednika SAD?
Getty Images

Američki izborni sistem se ne može oceniti kao najdemokratskiji, ne vredi svaki glas isto i ne vredi svaka država isto, sve zbog postojanja elektora.

Pobedu u trci za prvog čoveka jedne od svetskih sila odneće kandidat koji sakupi 270 elektorskih glasova, a podela među “saveznicama” nije jednaka.

Drugi razlog za postojanje država kojima se pruža više pažnje u finišu kampanje i daje veća važnost je istorija, tj. odnos dve dominantne političke grupacije u svakoj državi posebno, kroz godine i godine političke igraonice u vladajućem sistemu Severne Amerike.

Prognozirani rezultati, “sigurne države”:

Tramp: Alabama (9), Aljaska (3), Arizona (11), Arkanzas (6), Džordžija (16), Ajdaho (4), Indijana (11), Kanzas (6), Kentaki (8), Luizijana (8), Misisipi (6), Misuri (10), Montana (3), Nebraska (5), Severna Dakota (3), Oklahoma (7), Južna Karolina (9), Južna Dakota (3), Tenesi (11), Teksas (38), Juta (6), Zapadna Virdžinija (5), Vajoming (3).

Klinton: Kalifornija (55), Konektikat (7), Delaver (3), DC (3), Havaji (4), Ilinois (20), Mejn (4), Merilend (10), Masečusets (11), Minesota (10), Nju Džersi (14), Nju Meksiko (5), Njujork (29), Oregon (7), Roud Ajland (4), Vermont (3), Vašington (12).
Getty Images
Za razliku od prošlih izbora, ovogodišnji su bogatiji za “podeljene države”, samim tim će krajnji ishod biti neizvesniji, a ponovo će glavnu ulogu igrati Florida, tradicionalni “bacač pasulja” među američkim državama.

Kolorado - U borbu za devet elektorskih glasova Hilari Klinton ulazi kao favorit, pošto je u pet anketa stekla prednost (43,8% - 39,8%).

Njena podrška je konstantno rasla, od startna tri procenta razlike, do šest u trećem izjašnjavanju. U finišu kampanje je došlo do znatnog ukrupnjavanja glasova, Klintonova je sa 43 skočila na 48 odsto, dok je Trampova opcija bliža za 43 odsto stanovnika Kolorada.

Poslednji Rrpublikanac koji je "osvojio" državu koja na mapi liči na pravougaonik je Džordž Buš mlađi. Pre 12 godina pobedio je Džona Kerija, ali je tas na drugu stranu četiri godine kasnije vratio Barak Obama.

Florida - Kada budemo dobili rezultate izbora u ovoj državi, moći ćemo pouzdano da tvrdimo da znamo novog predsednika SAD. Od osam elektora na kraju II svetskog rata, Florida je stigla do 29, što je čini ultimativnom državom odluke.

Prosek iz pet istraživanja je zapanjujući 45,6 prema 45,6. Tramp je startovao sa četiri odsto više, podrška kandidatkinji demokrata je počela da raste i zaustavila se na 0:0.

Sa Floridom se nikad ne zna, pogotovo kada je situacija ovakva. Čekaće se glasovi 29 elektora, a onda će stvari biti mnogo jasnije.

Ajova – Šest elektora nije za bacanje, a ova država nije izgubila značaj ni kada joj je 2010. godine oduzet jedan glas. Rezultati prethodnih izbora su "šetajući", Obama je dominirao, a Buš je dobio svega 0,6 odsto viška.

Demokrate su do sada bile u prednosti, ali je sada stvar znatno drugačija.

Ekscentrični milijarder je odneo "ubedljivu pobedu" sa 45:32, međutim, ova istraživanja ne bi trebalo preozbiljno shvatiti, s obzirom na to da je u razmaku od jednog dana Klintonova od 44 stigla do 39 odsto, a Tramp "skočio" za tri (43 na 46).

Mičigen - Država koja iz godine u godinu dobija sve manje značaja, rast stanovništva je mizeran, tako da je Mičigen sada stigao do brojke od 16 elektora.

Predominantno republikansko uporište je posle Velike depresije "okrenulo ploču", za Baraka Obamu je u duelu sa Mitom Romnijem glasalo 54 odsto građana, a čini se da je i Klintonova na dobrom putu da osigura trijumf.

Tramp nije bio ni blizu u istraživanjima, u konačnom odnosu snaga je zaostajao 6,2 odsto, tako da treba očekivati da bivša državna sekretarka bez većih problema "osvoji" Mičigen.

Nevada - Država sa najvećim rastom populacije u poslednjoj deceniji. Zbog toga je "nagrađena" jednim elektorom. Sve to nije išlo naruku republikancima, demokratsko jezgro se povećalo, što je kulminiralo izborom Baraka Obame.

Klintonova je od sigurnih sedam odsto prednosti došla na šest manjka, Trampova podrška je u velikom usponu, iako u dosadašnjem "sabiranju" zaostaje, postoji velika šansa da se Nevada vrati na crvenu stranu.
Getty Images
Nju Hempšir - Potpuno obrnuta situacija u odnosu na Nevadu, s tim što Tramp nije izgubio toliki procenat, jer ga nije ni imao.

Pobeda od "pola koša" i dva nerešena ishoda su bačeni u vodu poslednjim anketama u kojima je Hilari dobila čak 51 odsto.

Jedna od originalnih 13 kolonija nije baš precizan reper za određivanje konačnog pobednika, što se videlo 2004. i 1976. godine.

Po jedan promašaj procene kod pobeda po jednog demokrate i republikanca ovu državu stavlja u red ključnih, s pretežno većim potencijalom demokratske podrške.

Severna Karolina - Obama je ovde pobedio Mekejna za svega 14.000 glasova, od ukupno 4,3 miliona birača.

Sledeće godine je Romni porazio Obamu za dva procenta, tako da se republikanski uticaj ovde znatno oseća, sve od 1964. godine i "južnjačke strategije", pokrenute zakonima o ljudskim pravima.

Ankete za ovogodišnje izbore navode na zaokret i na povratak demokrata na tron države koja ima značajnih 15 elektorskih glasova, ali Hilari ima svega 0,2 odsto prednosti, što republikanski duh može lako da anulira.

Ohajo - Hilari je morala da "angažuje" Lebrona Džejmsa i Džej Ar Smita kako bi animirala državu koja trenutno ima NBA šampiona.

Čak 18 elektorskih glasova je u igri, Ohajo favoriti "lako" osvoje, u poslednjih pet navrata čak četiri puta sa 50 ili više odsto podrške.

Tramp za sada ima procenat viška, ali su ankete bile toliko izjednačene da ni ne čudi što se bivša državna sekretarka veoma aktivno uključila u borbu za Ohajo.

Pensilvanija - Država u kojoj je potpisan američki Ustav je početkom 20. veka imala čak 38 elektora, za osam decenija je izgubila 18.

Demokrate dominiraju od 1992. godine, čak i 2000. i 2004. kada su Republikanci dominirali, a po svemu sudeći to će biti slučaj i u ovom izbornom procesu.

U čak četiri od pet anketa Hilari je dobila 48 odsto, dok je Trampov najbolji rezultat bio za četiri manji.

Virdžinija - Zavičaj četvorice od prvih pet američkih predsednika je svojevremeno imaloskoro 16 odsto elektorskih glasova, ali je taj broj s vremenom opao na sadašnjih 13.

Dvajt Ajzenhauer je stekao ključnu pomoć baš u Virdžiniji, kada je demokratski senator Heri Bird uskratio podršku kandidatu svoje stranke, tako da su republikanci "preuzeli".

Skoro dominantan položaj "crvenih" promenio se pre osam godina, kada je Barak Obama prebacio 50 odsto glasova i utabao put za svoju bivšu saradnicu (46 prema 41., odsto).

Viskonsin - Dominantno republikanska država je promenila stav posle Velike depresije i II svetskog rata.

U kampanji je nastavljen niz favorizovanja demokratskog kandidata, preko šest odsto podrške ide na konto Klintonove, a Tramp ima male šanse da se izbori za svih deset elektora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: