FBI i priče iz svlačionice – svi skandali Donalda i Hilari

Finiš trke za ulazak u Belu kuću je blizu, a “nikad prljaviju kampanju”, kako analitičari ocenjuju, obeležili su skandali.

Izvor: B92, Nevena Zdravkoviæ

Ponedeljak, 07.11.2016.

17:33

FBI i priče iz svlačionice – svi skandali Donalda i Hilari
Foto: Gettyimages

Ankete su sa svakom novom intrigom u ovoj predizbornoj kampanji pokazivale drugačije procente. Klintonova je vodila, pa joj se Tramp približio, onda su se dogodile “priče iz svlačionice“, a Hilari se “odlepila“. Međutim, kada su mnogi pomislili da je Trampovom snu o predsedničkoj fotelji došao kraj, FBI ponovo meša prste, a ankete na samom kraju pokazuju nejasne rezultate.

“Tramp kukavica koja ne sme da izgubi od devojčice“

Foto: Gettyimages
Republikanski kandidat za predsednika SAD Donald Tramp je od samog početka kampanje “obećavao“. Prvo se okomio na žene koje su imale abortus, potom na Meksikance, a na kraju i na nekolicinu pripadnica lepšeg pola koje su ga optužile za seksualno uznemiravanje.

Da stvar bude gora, mediji mu nimalo nisu pomagali, svaka od kontroverznih izjava je dočekana na nož, a CNN se potrudio da pronađe što više snimaka iz prošlosti koji će uzdrmati Trampov pohod ka Beloj kući. Trampove komentare o muslimanima, Meksikancima, nuklearnom oružju mnogi su opisali kao “diktatorske“, a američka senatorka Elizabet Voren jednom prilikom je izjavila da je Tramp samo “patetična kukavica“ koja ne može da podnese da “izgubi od devojčice“.

“Meksikanci donose drogu, kriminal, oni su silovatelji“, rekao je jednom prilikom Tramp, a kao prvi zadatak kad postane predsednik naveo je izgradnju zida na granici sa Meksikom. Čak je poručio da će Meksiko biti taj koji će platiti zid. Kao odgovor stigli su protesti na granici, a jedini zid koji je izgrađen bio je onaj zidić oko Trampove zvezde na Bulevaru slavnih.
Foto: Gettyimages
Da je ozbiljan u svojoj nameri da spreči ulazak ilegalnih imigranata, Tramp je pokazao i pozivom na deportaciju 11 miliona ljudi. Nedugo nakon toga, rekao je da ih “možda ne bi proterao“, ali da imigrantima bez dokumenata ne bi dao državljanstvo. Posle napada u Parizu u novembru 2015. pozvao je na zabranu ulaska muslimana u SAD. Taj stav je kasnije ublažio, ali se onda nakon napada u Orlandu vratio na staro.

“Ja pokušavam da spasem živote i da sprečim sledeći teroristički napad. Ne možemo više sebi da priuštimo da budemo politički korektni“, rekao je Tramp, koji je tom prilikom pozvao Baraka Obamu na ostavku. Zabrana dolaska muslimana imala bi međutim izuzetak. Tramp bi naime uvek dopustio dolazak novog gradonačelnika Londona Sadika Kana, ipak, gradonačelnik nije baš oduševljeno dočekao ovakav ustupak republikanca.

Saga sa muslimanima nastavljena je nakon što se umešao Kizr Kan, otac američkog vojnika koji je poginuo u Iraku, rekavši da Tramp nije žrtvovao ništa za svoju zemlju i poručio mu da obiđe grobove hrabrih patriota koji su poginuli braneći SAD.

“Radim naporno. Otvorio sam hiljade i hiljade radnih mesta, izgradio velike strukture. Postigao sam ogroman uspeh“, odgovorio je Tramp na kritiku.
Foto: Gettyimages
Uporedo sa ovim komešanjem, išle su i sitne greške, osim što ja za Belgiju rekao da je divan grad, a jednom prilikom pogrešio i datum izbora, Tramp nije gubio vreme pokušavajući da animira publiku. Imitirao je koga je stigao, i političke protivnike, ali i novinara sa invaliditetom, što je posebno kritikovano u javnosti. Javnost je uspela da uzburka i njegova supruga Melanija Tramp koja je plagirala govor Mišel Obame iz 2008, a Tramp je medijima poručio da im je bolje da se bave Hilarinim mejlovima.

Trampova borba za ženski glas počela je u trenutku kada je naveo da svaka žena koja abortira treba da primi “neku vrstu kazne“, međutim, nije precizirao o kakvoj kazni je reč. Šta je rekao, shvatio je nekoliko sati kasnije, pa napomenuo da kažnjeni treba da budu samo oni koji izvode abortus.

Republikanac se potom sukobio i s voditeljkom Megin Keli, za koju je zbog oštrih pitanja koja mu je postavljala u emisiji, rekao da se odnosi “nefer jer je u PMS-u“. Nakon što je nazvan ženomrscem i ksenofobom, američki biznismen je priznao da je “mogao da upotrebi druge reči“, te su ratne sekire zakopane.

Najteži udarac na Trampovu kampanju bilo je objavljivanje video snimka u kojem je koristio vulgarne termine i opisivao vođenje ljubavi sa ženama. Tramp se izvinio, i svoje ispade iz 2005. nazvao običnim “pričama iz svlačionice“. CNN se međutim nije zaustavio, objavio je niz Trampovih skandaloznih izjava u kojima je komentrisao “rok trajanja žena“ i “bujne grudi svoje ćerke“.

Da stvar bude gora, produžio se red žena koje su čekale priliku da javnosti kažu da ih je Tramp seksualno zlostavljao, veliki broj republikanaca je počeo da “crveni“, te su otkazivali svoju podršku Trampu. Biznismen ni nakon toga nije dao na sebe, na pomen da odustane, odmahivao je glavom, a žene koje ga optužuju nazvao je “bolesnim“.

“Tužiću sve lažove kad se izbori završe“, rekao je Tramp i dodao da “jedva čeka da to uradi“.
Foto: Gettyimages
U poslednjih nekoliko nedelja kampanje pojavile su se neke neočekivane izjave i optužbe. “Njujork tajms“ objavio je članak u kojem navodi da je Tramp od 1995. prijavio gubitke svojih kompanija od 916 miliona dolara, što mu je omogućilo da legalno izbegava plaćanje poreza 18 godina. Tramp nije ni potvrdio ni negirao ove tvrdnje, ali su ga mnogi okarakterisali kao “genijalca koji je iskoristio rupu u zakonu”.

“Sada radim za vas, ne za Trampa“, poručio je republikanac pristalicama nakon objavljivanja ovih navoda.

Poslednja debata sa Hilari Klinton uzdrmala je javnost zbog nečega što nijedan kandidat osim Trampa nije uradio – unapred je odbio priznati rezulate izbora. Mediji su odmah govorili o ugroženoj demokratiji, a Tramp je naveo da će govoriti “kada dođe vreme za to“.

Ipak, dan kasnije, Donald Tramp, koji je nekoliko puta navodio kako su izbori namešteni u korist Klintonove, rekao je da će rezultate priznati samo u jednom slučaju – ako pobedi.

Klintonovu progone "duhovi prošlosti"

Foto: Gettyimages
Kandidatkinja Zelenih na predsedničkim izborima Džil Stajn jednom prilikom je rekla za Hilari Klinton da je "kraljica korupcije". Tramp je u intervjuu koji je dao 2008. za svoju rivalku rekao da je “divna, pametna žena“, a onda ju je ove godine nazvao “čudovištem“. Za to vreme, Klintonova se borila da se izvuče iz kandži FBI.

Za Klintonovu se na samom početku pojavio veliki problem: Kako objasniti Amerikancima da ona nema nikakve veze sa stanjem na Bliskom istoku, haosom u Libiji i bombardovanjem američkog konzulata u Bengaziju 2012. dok je bila na mestu državne sekretarke. Hilari je za Libiju u jednom trenutku okrivila Obamu, ali 800 strana izveštaja o Bengaziju objavljenom u junu pokazuje da je Klintonova potcenila, a potom i pogrešno prikazala ekstremističku pretnju u Libiji. O slučaju Bengazi do sada je sprovedeno najmanje deset istraga, Klintonova je prošlog oktobra svedočila 11 sati u Kongresu, ali kako su pokazali drugi primeri, verovatno će ostati imuna na bilo kakve dalje istrage.

Njenu kampanju je proteklih meseci obeležilo nekoliko reči: hakeri, mejlovi, upala pluća, a jednu od glavnih uloga dobio je i “Vikiliks“ koji je objavio hiljade i hiljade mejlova zbog kojih je FBI, samo na kratko, pokrenuo novu istragu protiv demokratske kandidatkinje.
Foto: Gettyimages
“Njujork tajms“ je u martu otkrio da je Hilari Klinton koristila svoju privatnu elektronsku poštu za poslovne komunikacije dok je bila u Stejt departmentu, čime je prekršila savezni zakon. Tokom četiri godine funkcije šefice američke diplomatije, Klintonova nijednom nije koristila elektronsku poštu američke savezne vlade, već lični i-mejl koji je manje zaštićen i više podložan hakerskim napadima. Američka vlada je u maju sprovela internu istragu koja je pokazala da je Hilari prekršila uputstva za bezbednost na internetu.

FBI je u julu saslušao Klintonovu, a nekoliko dana kasnije agencija je saopštila da nema krivične prijave protiv demokratske kandidatkinje jer je bila “nepažljiva“. Klintonova je FBI rekla da se ne seća svega u vezi sa rukovođenjem poverljivim informacijama, a kao obrazloženje navela potres mozga iz 2012.

“Vikiliks“ i njegov osnivač Džulijan Asanž potrudili su se da svim snagama udare na Klintonovu i objavili desetine hiljada mejlova koji se odnose na kampanju demokrata. Demokrate su, kako se to i očekivalo, za hakerske napade optužile Rusiju i ruske medije. Skandalozna objava “Vikiliksa“ u oktobru dokazala je da je Klintonova bila pod pritiskom da “ućutka“ Asanža koji se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu.

“Možemo li da napadnemo Asanža dronom?“, upitala je navodno Klintonova, pokazuju dokumenti koje je objavio “Tru pendit“, a preneo “Vikiliks“.

Da je “Vikiliks“ uspeo u svojoj nameri da pomrsi Klintonovoj konce za trenutak se činilo kada je FBI krajem oktobra odlučio da ponovo pokrene istragu protiv Klintonove. Šef FBI Džejms Komi saopštio je 28. oktobra da su nedavno objavljeni mejlovi ponovo podstakli istražitelje da još jednom razmotre mogućnost pokretanja istrage. Demokrate su negodovale, Tramp se oduševio, a ankete ponovo pokazale kako birači menjaju stavove od skandala do skandala.

Međutim, oni koji su strahovali zbog najnovijih dešavanja, mogli su da odahnu već 6. novembra jer se FBI ponovo oglasio sa pričom da u mejlovima nije nađeno “ništa kriminalno“ i da protiv Hilari Klinton neće biti optužnice.
Foto: Gettyimages
Klintonovu je u toku kampanje, ako js može verovati američkom patologu Benetu Omaluu, “otrovao“ Donald Tramp ili Vladimir Putin. To je bila samo jedna od bizarnih teorija koje se objašnjavale zašto se Hilari umalo srušila na službi obeležavanja godišnjice od terorističkih napada u Njujorku 11. septembra.

Doktorka Liza Bardak navela je da je utvrđeno da Klintonova ima upalu pluća i da je tokom komemorcije dehidrirala, ali da se dobro oporavila. Njeno “posrtanje“ svakako da je iskoristio i Donald Tramp, pa je na jednom od sledećih mitinga imitirao Klintonovu koja ne može da “napravi 15 koraka“.

I dok se Hilari borila sa bolešću, demokrate su vodile svoje bitke, palo je nekoliko ostavki nakon hakovanja pošte Demokratske stranke, a jedan aktivista morao je da se povuče zbog navodnog “podmetanja“ Donaldu Trampu. On je to uradio nakon što je objavljen snimak koji dokazuje kako su on i nekoliko drugih aktivista angažovali ljude da izazivaju nasilje na predizbornim skupovima republikanskog kandidata.
Foto: Gettyimages
Skandali nisu mogli da zaobiđu ni supružnike predsedničkih kandidata. Osim “prepisivanja“ govora Mišel Obame, Melanija Tramp je podnela tužbu i zbog navoda o poslovnoj pratnji koji su se pojavili u medijima. Svog supruga je branila kada su se pojavili navodi o seksualnom uznemiravanju, a Tramp je na optužbe odgovorio optužbama, pa tako u trku upleo i Bila Klintona i žene koje su iznele skandalozne izjave da ih je bivši predsednik silovao.

Tako se tokom godinu dana kampanje spisak intriga, istraga i optužbi širio, a uskoro će se znati hoće li neki od ovih skandala biti tas na vagi koji će poslati (ili ipak neće) Donalda ili Hilari u Belu kuću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: