DW: Rusi hoće Trampa i šta je Putin rekao Homeru Simpsonu

Moskva ne ostavlja prostor za sumnju kojeg kandidata na predsedničkim izborima u SAD više voli, konstatuje Dojče vele.

Izvor: Dojèe vele

Nedelja, 06.11.2016.

09:28

DW: Rusi hoće Trampa i šta je Putin rekao Homeru Simpsonu
screenshot

Republikanac Tramp je po tom viđenju „prijatelj Rusije“. No da li je to za Rusiju zaista bolji kandidat?

Vladimir Putin se nada, kako kaže, dijalogu. Dijalog umesto diktata. Sredinom oktobra se ruski predsednik na jednom ekonomskom forumu u Moskvi požalio: „Teško je voditi dijalog sa postojećom američkom administracijom. Dijalog praktično ne postoji. Ta administracija formuliše svoje zahteve i insistira na tome da se oni ispune. To nije dijalog. To je diktat." Šef Kremlja je bio vidno uzrujan.

„Ruski faktor" u kampanji

Putin doduše ne može da se žali za manjak pažnje koji je posvećen njemu i njegovoj zemlji u američkoj predizbornoj kampanji. Čak i sam kritikuje oba kandidata za prekomerni negativni „ruski faktor“ nazivajući to kratkovidim. Putin je na razgovorima u Sočiju nedavno rekao: „Zar neko zaista ozbiljno misli da Rusija može imati upliv na izbor američkog naroda? Zar je Amerika banana-republika? Amerika je velesila."

A ta velesila je poprilično nepopularna u Rusiji. Anketa nezavisnog Centra Lavada pokazuje da 80 odsto ruskih ispitanika SAD vide „krajnje negativno“. Doduše, ton antiameričke propagande je na televiziji postao nešto blaži, uprkos tome američka politika se generalno predstavlja kao preteća. Interesantno je da Rusi američku državu vide kao neprijatelja, ali ne i obične američke građane. Jedan od njih, Donald Tramp, čak je veoma popularan. Dok 38 odsto Rusa smatra da bi on bio bolji predsednik, za Hilari Klinton se izjasnilo svega devet odsto. Tramp okreće Moskvi leđa

Ekscentrični milijarder je nakon početnih simpatija iskazanih za Putina u međuvremenu počeo da pokazuje neodređena osećanja. U Nevadi su ga pitali zašto voli Putina, a on je odgovorio da ruskog predsednika niti voli niti mrzi. Dodao je, poprilično neodređeno: „Možda ćemo uspostaviti dobar odnos. Možda će nam odnos biti strašan. A možda i nešto između."

A i u Vašingtonu se primećuje povlačenje sa početnih pozicija. Trampov kandidat za potpredsedničko mesto Majk Pens je u jednom televizijskom duelu govorio o „korumpiranom sistemu" u Rusiji. Dodao je da Putin najveličanstvenijoj zemlji na svetu diktira svoje uslove. Time je Pens jednostavno preokrenuo Putinovu formulaciju o nedostatku dijaloga, navodeći primer Sirije. Naposletku je i sam Tramp nazvao rusku vojnu operaciju u Siriji povredom sporazuma.

Rusija i grabulje

Novinar moskovskog lista Komersant Sergej Strokan kaže da će Rusija, ako ne bude čula ove jasne reči iz Amerike, u odnosima sa SAD opet „stati na grabulje“. On podseća da su u Rusiji za vreme predizborne kampanje u SAD 2008. Baraka Obamu nazivali „prijateljem Rusije", a da je negativac iz ruske perspektive bio republikanac Džon Mekejn. Pre Obame je Džordž Buš prema Putinovim rečima bio čovek kome se ruski predsednik duboko zagledao u oči i „razumeo njegovu dušu“. Nastalo je muško prijateljstvo na Bušovom ranču, no ono nije sprečilo američku invaziju Iraka kojoj se Rusija protivila.

A sada je na redu Tramp. U jednoj epizodi Simpsonovih glavni junak Homer Simpson izlazi da glasa na predsedničkim izborima u SAD. Na biralištu sretne čoveka koji izgleda kao Putin – nag do pojasa i na konju. „Putin“ prognozira da će Tramp dobiti 102 odsto glasova. Da li je ovakva blagonaklonost prema magnatu iz Njujorka u stvarnom životu dobra za Rusiju? Ne bi se reklo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: