Sinu predsednika E.Gvineje zaplenjeni skupoceni automobili

Vlasti u Ženevi oduzele su 11 skupocenih sportskih vozila od sina predsednika Ekvatorijalne Gvineje u okviru preliminarne istrage o korupciji.

Izvor: Beta

Petak, 04.11.2016.

08:20

Default images

Automobili, vlasništvo Teodorina Obijanga, sina predsednika Teodoroa Obijanga Nguema Mbasogoa, konfiskovani su na aerodromu u Ženevi, rekao je portparol državnog tužioca.

Kako navodi list "Ebdo", među zaplenjenim vozilima su "Bugati vejron" procenjen na dva miliona evra, i skupoceni sportski automobil švedskog proizvođača "Kenigseg".

Portparol "Kenigsega" je rekao da je proizvedeno samo sedam komada tog modela automobila i da svaki košta 2,8 miliona dolara.

Zaplenjena su, između ostalog, najmanje tri "ferarija", "Meklaren P1" i "Aston Martin One77", navode iz tužilaštva.

Protiv Obijanga pokrenuta je preliminarna istraga u Švajcarskoj, zbog slučaja iz susedne Francuske, gde je optužen zbog nenamenskog trošenja javnih sredstava svoje domovine.

Istražni sud u Parizu je početkom septembra naložio suđenje Obijangu, sinu predsednika Ekvatorijalne Gvineje i potpredsedniku te male države u centralnoj Africi da bi se utvrdilo odakle mu novac za neobično luksuzan život u Francuskoj.

Posle boravka u najvećim palatama, Obijang se u Parizu smestio u jednoj privatnoj rezidenciji od 4.000 kvadratnih metara, sa tri sprata za boravak od ukupno 1.900 kvadratnih metara, a uz to parno kupatilo, sportska sala, diskoteka i bioskop.

Sudije su otvorile istragu 2005. godine pošto je Obijang tu kuću kupio za 25 miliona evra. Procenjuje se da je uložio još 12 miliona evra za preuređenje i ukrašavanje mermernim skulpturama i pozlatom.

Tokom pretresa 2012. godine, koji je trajao nekoliko dana i zahtevao nekoliko kamiona za odnošenje desetina dragocenosti, zaplenjeni su skupa kolekcija dekorativnih jaja marke Faberže, kristalni predmeti i skupocena kancelarijska oprema.

Čitava "vojska" posluge je radila na održavanju zgrade koja je takođe tada zaplenjena, a odnet je i vozni park u kojem su bili automobili marke "Lamborgini" "Rols Rojs" "Bentli", "Bugati", "Maserati" i "Ferari".

Obijang je voleo da ulaže u nakit, skupa retka vina i umetnička dela. On je 2009. godine kupio celu kolekciju visoke mode Iv-Sen Lorana i Pjera Beržea za 18,3 miliona evra.

Njegovi bivši službenici kažu da je Teodorin Obijang plaćao gotovinom.

"Moj poslodavac je dolazio iz Ekvatorijalne Gvineje obično s dva kofera puna novca. Prvo bi došao u Pariz, a zatim je išao u Sjedinjene Američke Države. Kada bi potrošio novac, vratio bi se u svoju zemlju da ponovo napuni oba kofera", rekao je početkom septembra njegov bivši batler.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: