Turska: Eksplozija nakon hapšenja, 8 mrtvih, 100 ranjenih

Najmanje osam osoba je poginulo, a 100 ranjeno u eksploziji automobila-bombe u Dijarbakiru, većinski kurdskom gradu na jugoistoku Turske.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 04.11.2016.

07:14

Turska: Eksplozija nakon hapšenja, 8 mrtvih, 100 ranjenih
Foto: Tanjug

To je saopštio premijer Binali Jildirim, optuživši za napad kurdske ekstremiste. Dodao je da je među poginulima i jedan osumnjičeni pripadnik zabranjene Radničke partije Kurdistana.

Među poginulima u eksploziji u turskom gradu Dijarbakiru ima i civila i policajaca, a mnogo ljudi je ranjeno, izjavio je turski ministar pravde Bekir Bozdat.

Kancelarija provincijskog guverenera je saopštila da je eksplodirala automobil-bomba i da se veruje da je za napad odgovorna zabranjena Radnička partija Kurdistana

Eksplozija se desila blizu zgrade koja je deo sedišta gradske policije, javlja Anadolija i navodi da je nekoliko kola hitne pomoći poslato na mesto eksplozije.

Svedoci navode da se detonacija čula širom grada.

Eksplozija je odjeknula nekoliko sati nakon što je policija izvršila raciju u sedištu prokurdske Narodne demokratske partije (NDP) u Ankari i uhapsila 11 poslanika, među kojima i lidera Selahatina Demirtaša kog svetski mediji nazivaju "Kurdski Obama".

Uhapšena je i kopredsednica NDP Figen Juksekdag.
Foto: Tanjug
Advokati te stranke su saopštili da su oni uhapšeni jer su odbili da svedoče o zločinima povezanim sa terorističkom propagandom.

Turska optužuje NDP za povezanost sa kurdskom militantnom organizacijom Radnička partija Kurdistana, koju SAD, EU i Turska smatraju terorističkom organizacijom.
Foto: Tanjug
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: