Tužilaštvo BiH: Nema udruženog zločinačkog poduhvata

Predmet za ratne zločine u Orašju zbog kog je uhapšeno deset bivših pripadnika Hrvatskog veća odbrane (HVO), nema kvalifikaciju udruženog zločinačkog poduhvata.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.11.2016.

15:46

Default images

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, radi se o zločinu protiv čovečnosti i ratnom zločinu protiv ratnih zarobljenika.

Tužilaštvo je, reagujući na istupe zvaničnika i institucija Hrvatske o hapšenju u Orašju, navelo da se u predmetu "Đuro Matuzović i drugi" ne radi o kvalifikaciji udruženog zločinačkog poduhvata, već da se uhapšeni sumnjiče za krivična dela zločin protiv čovečnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, po komandnoj i individualnoj odgovornosti.

"Tužilaštvo BiH je u protekloj deceniji procesuiralo stotine optuženih za ratne zločine, svih nacionalnosti iz svih vojnih struktura, te postupa po najvišim standardima procesuiranja predmeta međunarodnog humanitarnog prava, o čemu je informisan i ambasador Hrvatske u BiH, koji je posetio Tužilaštvo BiH", navodi se u saopštenju.

Pripadnici Sipe su pre tri dana uhapsili deset bivših pripadnika Hrvatskog veća odbrane zbog sumnje da su u periodu od maja 1992. do jula 1993. godine na području Orašja počinili ratni zločin protiv srpskih zarobljenika.

Među uhapšenima je i bivši zamenik direktora Sipe Marko Dominković, kao i ratni komandant HVO u Orašju, penzionisani general Đuro Matuzović.

Povodom hapšenja bivših pripadnika HVO stigle su oštre reakcije iz Hrvatske, a reagovali su i predsednica i premijer Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković.

Sud BiH doneo je juče odluku da se uhapšenima odredi jednomesečni pritvor zbog opasnosti od bekstva i osnovane sumnje da bi boravkom na slobodi uništili dokaze i uticali na svedoke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: