FHP: Krivična prijava zbog zločina u Lovasu 1991.

FHP je Tužilaštvu za ratne zločine podneo krivičnu prijavu protiv bivšeg komandanta Druge proleterske gardijske motorizovane brigade JNA Dušana Lončara.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.11.2016.

11:26

FHP: Krivična prijava zbog zločina u Lovasu 1991.

Protiv njega je podneta prijava za ratni zločin nad hrvatskim civilima u selu Lovas u Hrvatskoj u oktobru 1991.

U krivičnoj prijavi koju je tužilaštvu podneo 2. novembra, FHP je naveo da je Lončar 9. oktobra 1991. naredio napad na Lovas i čišćenje sela od pripadnika Zbora narodne garde i Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, kao i stanovništva koje je "neprijateljski nastrojeno".

Po navodima u prijavi, Lončar je takođe haubičkom divizionu 10. oktobra 1991. naredio otvaranje vatre i artiljerijski napad na Lovas, kada su ubijena dva hrvatska civila.

Nedugo potom, pripadnici dobrovoljačke jedinice "Dušan Silni", izvršavajući Lančarova naređenja, ušli su u Lovas i nasumično pucali i bacali bombe u dvorišta i na kuće. Pojedine civile su ubili u kući, a neke od njih su izveli ubili na ulici i drugim mestima, što je sve za posledicu imalo uništenje i oštećenje civilnih objekata i smrt 21 civila.

FHP je podsetio da se zbog zločina koji su počinjeni u oktobru i novembru 1991. godine u selu Lovas pred odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu vodi ponovljeni postupak protiv 10 niže i srednje rangiranih pripadnika jedinica koje su bile potčinjene brigadi čiji je Lončar bio komandant.

Kako se dodaje, postupak traje devet godina, ali do sada nije podignuta optužnica protiv Dušana Lončara iako se u spisima predmeta nalazi njegova naredba za napad na "neprijateljski nastrojeno civilno stanovništvo", kao i nalaz veštaka vojne struke da je Lončarevo naređenje suprotno Ženevskoj konvenciji.

Podseća se da je predsednica veća prilikom objave prve prvostepene presude u predmetu Lovas navela da "što se tiče napada na Lovas, načina na koji je on izveden i svega što se dešavalo u toku istog, po nalaženju ovog veća, najveću odgovornost snosi komanda Druge brigade".

Za 12 godina rada Tužilaštva za ratne zločine, nije procesuirana nijedna visoko rangirana osoba za zločine počinjene tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, naveo je Fond i podsetio da je Nacionalnom strategijom za procesuiranje ratnih zločina predviđeno je da bi "predmeti protiv osumnjičenih visokog ranga, de jure ili de facto, trebalo da imaju prioritet u radu tužioca" u periodu 2016-2020 godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: