Ditman: Srbija je napravila značajan korak...

Ambasador Nemačke Aksel Ditman kaže da je Srbija napravila značajan korak otvaranjem poglavlja 23, koje se tiče ključnih pitanja i načela za put Srbije ka EU.

Izvor: Tanjug

Utorak, 01.11.2016.

10:54

Ditman: Srbija je napravila značajan korak...
Tanjug

"Ključne su zapravo za samu Srbiju: unapređenje vladavine prava je ključ za poboljšanje investicione klime i samim tim i za održiv ekonomski razvoj Srbije. A unapređenje vladavine prava je bitno za jačanje prava svakog pojedinačnog građanina", istakao je Ditman na konferenciji u organizaciji Komiteta za ljudska prava.

Ditman je podsetio da se 23 tiče osnovnih vrednosti i načela na kojima se temelji Evropska unija: demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, nezavisnog sudstva, slobode mišljenja i borbe protiv korupcije.

Nemačka, istakao je, podržava reformski proces u Srbiji.

"Izdvojena su značajna sredstva iz Srpsko-nemačke saradnje za poboljšanje dobrog upravljanja i za stvaranje stabilnog, pouzdanog institucionalnog okvira", primetio je ambasador Nemačke.

Otvaranjem poglavlja 23 Srbija je napravila značajan korak, rekao je Ditman i istakao da je sada važno da se mere iz Akcionog plana sprovedu u delo.

"U tome veliku ulogu ima reforma pravosudnog sistema. Od suštinske je važnosti da se izgradi pravni sistem koji je zasnovan na poštovanju vladavine prava, jako i nezavisno tužilaštvo i sudije", zaključio je Ditman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: