"NATO pokazuje silu na granicama Rusije... Šta je dalje?"

Aktivnosti NATO su očigledno usmerene na jačanje vojnog prisustva u Crnom moru i u istočnoj Evropi, ocenjuje ambasador Rusije pri NATO Aleksandar Gruško.

Izvor: B92

Petak, 28.10.2016.

07:27

Default images

On je istakao da takvi potezi nemaju “antiterorističku vrednost“, uz obećanje da zvanična Moskva neće biti nema na tu situaciju.

Gruško je istakao da najveće grupisanje vojnih snaga duž granica Rusije još od perioda Hladnog rata, od strane navodno defanzivne Alijanse, ne samo da podriva bezbednost Evrope, već stvara očigledne rizike po stabilnost.

“Vojni specijalisti iz država članica Alijanse sada sprovode odluke sa samita u Varšavi u julu ove godine i ispunjavaju uslove za to na teritorijama koje se nalaze duž granice Rusije. Kao deo navodnog osnaživanja takozvanog istočnog krila NATO, formira se multinacionalni bataljon koji će biti prebačen u baltičke zemlje i Poljsku do 2017. Šta više, oni planiraju razmeštanje nekakve brigade u Rumuniji, uz specijalne opcije za pojačavanje prisustva u Crnom moru“, rekao je Gruško.

Prema njegovim rečima, ovakvo ponašanje NATO stavlja rizik pred dogovor o određenoj vrsti saradnje sa Rusijom.

Istovremeno, Moskva nastavlja sa razmeštanjem svojih trupa, nosač aviona Admiral Kuznjecov je bio kritična tačka čak i na sastanku NATO, kada izbegnuta ozbiljnija rasprava jer je ruska strana odbacila mogućnost da se njen brod natankuje u Španiji, što je NATO hteo da spreči.

Kako kaže Gruško, za razliku od moskovskih poteza, ono što NATO radi u Crnom moru se ne može podvesti pod borbu protiv terorizma.

“Naprotiv, NATO skladišti oružje u regionu istočne Evrope, modernizuje infrastrukturu za razmeštanje velikih vojnih jedinica, uključujući i žestoke vebe, kako na zemlji, tako i u vazduhu i u vodi, a sve to tik pored ruske granice. Dakle, pitanje je, šta je sledeće? Novi talas spekulacija iz NATO o “ruskoj pretnji“ i nova trka sa oružjem? Mi verujemo da je to put pravo u nikuda“, zaključio je Gruško.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: