Ban traži istragu o napadu na školu u Siriji

Gensek UN Ban Ki-mun zatražio je da se sprovede istraga vazdušnog napada na školu u Siriji, u kojem je poginulo više od 20 osoba, uglavnom dece.

Izvor: Tanjug

Petak, 28.10.2016.

00:37

Ban traži istragu o napadu na školu u Siriji
Foto: Tanjug

"Ako se ispostavi da je škola juče namerno pogođena, to bi mogao da bude ratni zločin”, naveo je Ban u saopštenju.

Bivši britanski premijer Gordon Braun takođe je zatražio da se istraži da li je počinjen ratni zločin i ocenio da je reč o “najgorem napadu na učenike, od ukupno 98 odvojenih napada na sirijske škole u poslednje dve godine”, prenosi Glas Amerike.

Ratni avioni su izveli šest napada na jedno selo u pokrajini Idlib, koja je pod kontrolom pobunjenika i između ostalog pogodili školu, gde je poginulo šest nastavnika i 22 učenika, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Opservatorija i Bela kuća saopštili su da je za napade odgovorna sirijska ili ruska vlada.

"Još ne znamo da li je vazdušni napad izveo Asadov režim ili Rusi, ali znamo da je jedno do njih”, saopštio je portparol Bele kuće Džoš Ernest.

Međutim, portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da ruski avioni nisu ulazili u vazdušni prostor iznad škole u vreme napada, uz tvrdnju da snimci pogođene lokacije, koje je napravio ruski dron, ne potkrepljuju tvdnje da je reč o vazdušnom napadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: