Kosovski sud odbacio zahtev "Srpske" za zakon o Trepči

Kosovski ustavni sud je odlučio da odbaci zahtev liste "Srpska" za zakon o Trepči, preneli su prištinski mediji.

Izvor: B92

Petak, 28.10.2016.

22:03

Kosovski sud odbacio zahtev

Pet sudija je odlučilo da odbaci zahtev, a samo jedan je bio za to da se odobri zahtev liste "Srpska", preneo je portal Koha, pozivajući se na izvore iz Ustavnog suda.

Istu vest preneo je i portal Kossev, pozivajući se na sajt Veriu.info.

Očekuje se da odluka bude objavljena sledeće nedelje.

Sredinom ovog meseca poslanici Srpske liste predali su kosovskom ustavnom sudu zahtev za ocenu ustavnosti zakona o Trepči, koji je usvojen u kosovskoj skupštini.

Šef poslaničke grupe Srpske liste Slavko Simić je nakon predaje zahteva rekao da su prekršene mnoge procedure, a trebalo je da budu u skladu sa kosovskim ustavom.

"Usvajanjem zakona o 'Trepči' nisu poštovani vitalni interesi srpskog naroda, zbog čega je zakon o Trepči morao da bude razmatran. Zakon o Trepči nije razmatrala ni komisija za zajednice, pri čemu je opet prekršen ustav, a nije ni pružena mogućnost da zakon bude razmatran kroz konsultativno većhe za zajednice, čime je prekršen ustav u članu 60", rekao je Simić novinarima ispred sedišta ustavnog suda, preneo je RTS.

Simić smatra da su prekršena prava srpskog naroda koji živi na Kosovu, zbog čega je pozvao na odgovornost kosovske institucije, jer su prekršile i član 58 ustava koji se tiče manjinskih zajednica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: