Šabić: RGF da obustavi snimanje građana i lajv striming

Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti naredio je Republičkom geodetskom zavodu da obustavi snimanje građana u prijemnim kancelarijama.

Izvor: Beta

Petak, 28.10.2016.

11:41

Šabić: RGF da obustavi snimanje građana i lajv striming
Tanjug

Šabić je naredio i da se obustavi prenos tih snimaka putem interneta, takozvanim lajv strimingom, saopšteno je iz službe poverenika.

U saopštenju se podseća da je poverenik prethodno upozorio zavod, ukazujući da je takva obrada podataka nedopuštena, ali zavod nije postupio po tom upozorenju već je preko medija saopštio da nije postupao suprotno zakonu, već je hteo da poboljša poslovni proces, informiše građane o broju prisutnih i spreči gužve u prijemnim kancelarijama.

"Svrha informisanja građana o broju prisutnih u prijemnim kancelarijama je sama po sebi diskutabilna budući da navedeni snimci pokazuju samo trenutno stanje koji se menja iz časa u čas te građanin, na osnovu toga teško može pouzdano zaključiti kakvo će zaista biti u momentu njegovog dolaska", navodi se u saopštenju poverenika.

Poverenik je ocenio da se informisanje o gužvama u prijemnim kancelarijama može ostvariti na mnogo načina kojim se neuporedivo manje zadire u privatnost građana, objavljivanjem tonskih ili grafičkih informacija o broju prisutnih.

Povodom navoda Geodetskog zavoda da je time takođe ostvarivao ciljeve iz Akcionog plana za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, poverenik je ocenio da je nejasno kako bi direktan prenos mogao da ostvari neki od antikorupcijskih ciljeva, utoliko pre što je zavod u postupku izričito naveo da ne obavlja nikakvu analitičku obradu video zapisa.

Zavod je obavestio poverenika da je nakon njegovog upozorenja 'tehnički promenio kvalitet slike koja se emituje tako da je sad neprepoznatljiv fizički identitet lica', ali je naknadnim uvidom u lajv striming utvrđeno da je i dalje identitet lica odrediv.

U pojedinim slučajevima (identitet lica) i sasvim određen, što znači da i dalje predmetni video zapisi sadrže podatke o ličnosti zbog čega nužno podležu opštim principima obrade propisanim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti", dodaje se.

Poverenik je podsetio da Zakon o zaštiti podataka o ličnosti utvrđuje da obrada podataka nije dozvoljena ako pojedinac nije dao pristanak, ako je bez ovlašćenja, ako svrha nije jasno određena ili ako je obrada nesrazmerna svrsi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: