Dačić: Ne znam šta je Mogerini rekla Vučiću

Potpredsednik vlade Ivica Dačić negirao je da "neko sa zapada" traži promenu formata u kom se odvija briselski dijalog.

Izvor: Tanjug

Petak, 28.10.2016.

11:12

Dačić: Ne znam šta je Mogerini rekla Vučiću
Tanjug

On je ponovio da Beograd očekuje nastavak razgovora, ali i da ne pristaje na teme koje izlaze iz okvira statusne neutralnosti.

Dačić je novinarima u Jagodini rekao da Beograd smatra da je neophodno da se dijalog nastavi i da će to biti prioritet, ali da niko ne može da računa na to da može da se poigrava sa Srbijom i iznosi nove uslove za koje se unapred zna da ne mogu da budu prihvaćeni.

"Ako misle da su teme poput granice, ratne odštete, međunarodnog priznanja, članstva u međunarodnim institucijama teme o kojima treba da razgovaramo, onda mi nismo saglasni da se taj dijalog uopše nastavi. To je nešto o čemu se ne razgovara, mi vodimo statusno neutralni dijalog", rekao je Dačić.

Kako kaže, zaključak jučerašnjeg razgovora premijera Aleksandra Vučića i Federike Mogerini je da nema ultimatuma, da Priština nije ništa novo dostavila i da EU o tome i ne razmišlja.

"Želim da ponovim naš stav da smo oduvek bili konstruktivni, kad je reč o svim otvorenim pitanjima koji postoje u našem regionu. A nikakve ulitmatume nećemo trpeti niti ćemo o njima razgovarati", istakao je Dačić i poručio da konstruktivnost Beograda ne treba tumačiti kao slabost.

On je rekao da Beograd očekuje nastavak dijaloga, ali da je prethodno potrebno da se realizuje ono što je u Briselu već dogovoreno.

Upitan da li je Mogerini prenela Vučiću kad će biti nastavljen dijalog, Dačić je rekao da se to ne zna, ali je napomenuo da dijalog na nivou operativnih grupa i tela i dalje traje.

"Nama su potrebni rezultati, da se implementira ono što je dogovreno, pre svega mislimo na ZSO i na sve druge dogovore iz Brisela", ponovio je.

Na pitanje da li je tačno da je "neko sa zapada" tražio da se promeni forma dijaloga i da ubuduće u Briselu razgovaraju samo premijeri, Dačić je odgovorio da to apsolutno nije tačno.

"Ne govorim to samo sa srpske strane... Zar mislite da je Mustafa važniji od Tačija? To su potpune dezinformacije. Da li je reč o formatu, naravno da je problem formata zato što je Tači u međuvremenu postao predsednik, a učešće Tačija je bitno jer je njegova stranka najjača tamo", rekao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: