Vorik: Urušavanje kalifata neće okončati ID

Iračka vojska, uz podršku SAD i drugih zemalja, napreduje ka Mosulu i ako dođe do očekivanog pada tog grada, sledi ofanziva na Raku.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.10.2016.

23:26

Vorik: Urušavanje kalifata neće okončati ID
Foto: GettyImages

Ipak, urušavanje "kalifata" na terenu neće okončati Islamsku državu, smatra američki novinar Džobi Vorik.

Vorik je dobitnik Pulicerove nagrade i autor knjige o terorističkoj grupi nazvanoj "Crne zastave - uspon Islamske države".

Mosul je u protekle dve godine bio pod kontrolom Islamske države, služeći kao značajno uporište u takozvanom "kalifatu", čije je sedište sirijski grad Raka.

Gubitak Mosula mogao bi da nanese ozbiljan, ali ne i smrtonosni udarac Islamskoj državi, kaže Džobi Vorik, prenosi Glas Amerike.

"Njihova ideja će biti prisutna još dugo i bojim se da će za borbu protiv nje biti potrebne godine”, smatra on.

Vorik smatra da je za uspon Islamske države kriva američka invazija na Irak.

"Da smo zadržali fokus na al-Kaidi i nismo otišli da ganjamo Sadama Huseina, mislim da bi istorija išla drugačijim tokom i danas se ne bismo borili protiv ovog protivnika”, navodi Vorik.

Vorik kaže da je Islamska država redefinisala ideju terorizma na globalnom nivou.

"Mislim da je Islamska država zamenila al-Kaidu kao ‘bauk’, čak i za Amerikance. U našoj pop kulturi, u medijima, postoji velika fiksacija na Islamsku državu, jer su oni uspeli da nas isprovociraju kako al-Kaida nikada nije. Jezivi prizori pogubljenja, odsecanja glava, zločini koje oni čine na dnevnoj bazi što se uvuklo u američku psihu na način koji nije uspeo čak ni al-Kaidi”, kaže novinar.

Na hiljade ljudi otišlo je na Bliski istok da se bori za Islamsku državu. Kada se kalifat bude urušio, mnogi će se vratiti u svoje rodne zemlje.

Vorik smatra da bi za vlasti bilo mudro da izdvoje one koji su se odrekli svojih terorističkih amibicija i iskoristi ih za suzbijanje džihadističke poruke, koju će širiti oni koji nastavljaju da veruju u nju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: