Island: Može li Piratska partija do vlasti?

Islandska Piratska partija objavila je da je sklopila istorijski predizborni sporazum sa opozicijom.

Izvor: Beta/AFP

Četvrtak, 27.10.2016.

22:17

Island: Može li Piratska partija do vlasti?
Foto: GettyImages

Kako navode, sa opozicijom će formirati vladu posle prevremenih izbora u subotu na kojima se očekuje da će biti kažnjene tradicionalne partije potresene skandalom s Panamskim dokumentima.

Mada Island, za razliku od brojnih evropskih zemalja, nije zabeležio rast radikalne desnice, on je izgleda spreman da raspusti istorijske partije i poveri vlast skupu stranaka koje naginju više levici, navodi agencija Frans pres.

Od senzacionalno uspeha islandskih "Vikinga" na evropskom fudbalskom prvenstvu, koje je tek u četvrtfinalu savladala zemlja domaćin Francuska (5-2), mnogo stvari ukazuje da je na Islandu sve moguće.

Piratska partija, koja prema anketama čas vodi, čas je rame uz rame s vladajućom konzervativnom Partijom nezavisnosti, neće imati dovoljno glasova da vlada sama. Ali mogla bi da bude u poziciji da formira koalicionu vladu.

To je bio cilj pregovora početih nedelju dana pre izbora sa četiri opozicione partije levice i centra, među kojima i popularni Pokret Levice-Zeleni, koji prema anketama može da dobije petinu glasova.

Na kraju su Pirati, Pokret Levica-Zeleni, socijaldemokrate i Svetla budućnost, partija centra, objavili danas da su se dogovorili da posle izbora formiraju većinsku vladu. Taj savez predstvlja odstupanje od tradicionalne prakse na Islandu gde partije obično samostalno nastupaju na izborima i ne govore eksplicitno sa kojom strankom posle izbora planiraju da se udruže.

"Verujemo da bi saradnja ovih partija dala jasan izbor naspram sadašnjih vladajućih partija i mogla bi da pruži novu priliku za islandsko društvo", napisale su vođe ovih stranaka u saopštenju.

Prema projekcijama Pirati bi sa između 20 odsto i 23 odsto mogućih glasova mogli da se nadaju da će sa tri poslanika koliko sada imaju u parlamentu preći na petnaestak. Jednodomni islandski parlament ima 63 poslanika.

Već oslabljenje finansijskom krizom 2008. godine dve partije iz odlazeće vlade - Partija napretka (centar) i Partija nezavisnosti (desnica), i dalje trpe posledice krize izazvane otkrićima iz Panamskih dokumenata. Među imenima 600 Islanđana koji prema ovim dokumentima imaju ofšor račune bila su i imena premijera Sigmudura Davida Gunlaugsona (Partija progresa) i dvojice ministara.

Vlada, čiji je premijer podneo ostavku, se održala, i malo rekonstruisana obećala izbore na jesen, šest meseci pre redovnog roka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: