"Strogo poverljivo":Šta Tereza Mej zaista misli o Brezgitu

Britanska premijerka Tereza Mej je u razgovoru u banci "Goldman Saks" izrazila bojazan da će investicione kompanije napustiti Britaniju u slučaju Bregzita.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.10.2016.

08:02

Getty Images

To je objavio britanski Gardijan, koji tvrdi da je došao do snimka tog tajnog razgovora.

Snimak prikazuje da je Mej, mesec dana uoči referenduma, imala više razloga za zabrinutost zbog mogućnosti da Britanija istupi iz EU, što se nije moglo zaključiti iz njenih tadašnjih "iznijansiranih" i "mlakih" javnih govora koji su obeshrabrili zagovornike ostanka u Uniji uoči glasanja u junu, navodi londonski list.

Mej, koja je u to vreme bila ministarka unutrašnjih poslova, u jednočasovnom razgovoru sa investicionim bankarima u prostorijama "Goldman Saksa" u Londonu 26. maja izrazila je zabrinutost zbog posledica Bregzita na britansku ekonomiju i objasnila ekonomske prednosti ostanka u EU.

"Mislim da su ekonomski argumenti jasni. Mislim da je biti deo trgovinskog bloka od 500 miliona ljudi značajno za nas. Mislim, kao što sam vam ranije rekla, da je jedno od pitanja to što će mnogi investirati ovde u Britaniji zato što je Britanija u Evropi", rekla je Mej tada.

Ona je izrazila bojazan da će se, ako Britanija ne bude deo EU, kompanije zapitati da li im je bolje da budu prisutne u Britaniji ili, pak, u kontinentalnoj Evropi.

Mej je u maju u "Goldman Saksu" rekla i da je ubeđena da je Britanija bezbednija ako ostane u EU, s obzirom na sredstva kao što je evropska poternica i razmenu informacija između policije i obaveštajnih službi.

"To su definitivno stvari koje su nam na raspolaganju kao članici EU i mislim da nas to čini bezbednijim", zaključila je ona tada.

Mej je u maju bila gost u "Goldman Saksu" i, na privatnom sastanku, odgovarala na pitanja bankara, što je potvrđeno u toj banci, navodi Gardijan.

Procurivanje snimka moglo bi biti neugodno za premijerku, koja se suočavala sa kritikama da je tokom kampanje pružala nedovoljno jaku podršku pristalicama ostanka u Uniji, ocenjuje londonski dnevnik, uz zaključak da je zabrinutost koju je Mej pre tačno pet meseci izrazila na tom sastanku u suprotnosti sa njenim sadašnjim satovima o Bregzitu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: