BG: B92 u školi iza koje navodno stoji Fatulah Gulen VIDEO

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da je od turskog ambasadora dobio zahtev da se u Srbiji zatvore škole iza kojih navodno stoji Fetulah Gulen.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.10.2016.

20:32

BG: B92 u školi iza koje navodno stoji Fatulah Gulen VIDEO
Foto: GettyImages

Ipak, premijer Vučić nije mogao da potvrdi da je takav zahtev stigao iz Turske. Naša ekipa posetila je jednu takvu privatnu školu u Beogradu.

Ovako izgleda jedan čas u privatnoj osnovnoj školi Bejza. Ova škola u javnosti se pominje kao jedna od onih iza čijeg rada stoji trenutno najomraženiji čovek u Turskoj, Fetulah Gulen.

Turska vlada njega i njegov pokret označila je kao organizatore propalog puča u toj državi sredinom jula.

Od tada Turska traži od SAD izručenje Gulena, ali i zatvaranje svih institucija iza kojih navodno stoji taj pokret. Ne zna se da li je takav zahtev stigao i u Srbiju.

“Iz mnogo razloga ne bih o tome, nadam se da ćete razumeti i vi i gledaoci i slušaoci”, izjavio je ranije Vučić.

Direktor Osnovne škole Bejza, Kemal Jildiz razume interesovanje medija, ali kaže da mu je žao što umesto obrazovanjem mora da se bavi politikom.

“Meni nije razumljivo da škola bude deo politike. Škola je škola, politika je politika, država je država. Termin i definicija su jasni. Tako da , kad se mešaju tu prosto rečeno babe i žabe, ne izlazi nikakav rezultat od toga”, ističe Jildiz.

Ova škola sve dozvole za rad dobila je od ministarstva prosvete u maju 2012 godine. Pohađaju je deca od predškolskog uzrasta do osmog razreda.

Čak 90 procenata učenika su Srbi, dok ima dece iz mešovitih srpsko-sirijskih, grčkih, ruskih brakova, pa čak i onih iz Papue Nove Gvineje. Naravno, ima i turskih državljana, ali u malom procentu

“Funkcionišemo potpuno isto kako funkcionišu ostale Srpske škole. Razlika je u tome samo što popodne ima dodatnih sadržaja za decu, gde se nalaze jezik, gde se nalazi sport, gde se nalazi šah, karate, ples i slično”, kaže Jildiz.

Tursko ministarstvo obrazovanja najavilo je zatvaranje 626 institucija, među kojima 524 privatne škole i 102 druge povezane institucije, poput domova za studente i centara za pripremu ispita.

Pravne procedure su već pokrenute, a institucije su optužene za zločine protiv ustavnog poretka. Turske vlasti ranije su suspendovale skoro 22 hiljade nastavnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: