"Odnosi Srbije i Austrije dobri,problematično samo Kosovo"

Odnosi Srbije i Austrije su dobri ali i "natrpani" istorijom, kaže ambasador Srbije u Austriji Pero Janković. Ipak, jedina problematična tema je pitanje Kosova.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.10.2016.

16:55

"Uprkos tome što je Austrija zagovornica pridruživanja, uprkos tome što nam je prvi investitor, sporna tema je Kosovo. Austrija je jedna od najvećih promotera tzv. nezavine države Kosovo i tu nema tajni", rekao je Janković srpskim novinarima u Beču.

Ističe da je to jedina tačka gde smo na suprotnim stranama, ali da oni "rade ono što misle da treba da rade, vrlo intenzivno i uporno".

Prema njegovim rečima, konstantno se radi na boljim odnosima.

"Mi radimo svoj, oni svoj posao", kaže on i dodaje da je biti diplomata u Austriji (među ukupno 17.000) prijatno.

"Prilike koje nam daju u ekonomskom i političkom smislu daju nam za pravo da konstatujemo da su odnosi dobri", kaže on.

Na pitanje kakva je saradnja sa Sebastijanom Kurcom, Janković kaže da on ima pozitivne stavove i da je saradnja dobra. Podsetio je na dobre veze koje Kurc ima sa premijerom Aleksandrom Vučićem i šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Jednom prlikom mi je rekao "Ovi moji će me ubiti koliko često dolazim u Beograd", priča Janković.

Predsednik parlamentarne prijateljske grupe Austrija-Srbija Andreas Šider, međutim, smatra da pitanje Kosova neće biti ključna tačka pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

"Ne verujem da će to biti prepreka, naći će se neko diplomatsko rešenje", rekao je Šider i podsetio da je Austrija priznala Kosovo, ali da to ne mora da znači da će to pitanje biti ključno u procesu pridruživanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: