Vučić: Uzbunjivači pomažu da država bude bolja

Premijer Aleksanadar Vučić izjavio je da mali broj zemalja može da se podiči Zakonom o zaštiti uzbunjivača kakav ima Srbija.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.10.2016.

10:45

Vučić: Uzbunjivači pomažu da država bude bolja
Tanjug

On je naveo da je za godinu dana od početka njegove primene 299 predmeta pokrenuto, a 213 rešeno.

"Kada sam postao premijer rekao sam da će borba protiv korupcije biti uvek jedan od prioriteta. Osim političke volje i nulte tolerancije, morali smo i moraćemo da uložimo još mnogo napora da imamo nezavisno sudstvo i jake institucije koje se bave borbom protiv korupcije, ali i da uvedemo nove institute zaštite uzbunjivača", rekao je Vučić otvarajući međunarodnu konferenciju "Svaka istina ima izvor: Zaštita uzbunjivača i novinarskih izvora".

Kako je rekao, dosadašnji rezultat primene Zakona o zaštiti uzbunjivača je dobar, imajući u vidu dve trećine rešenih slučajeva, ali, istakao je, moramo i bolje, a bolje može saradnjom sa žrtvama korupcije mogu postići rezultati.

On je pozvao građane da prijave svaki i najmanji slučaj korupcije.

"Imamo dobar zakon i, osim robe koju sve više izvozimo, ovo je jedna od stvari u intelektualnoj svojini koju možemo da 'izvozimo'", rekao je premijer.

Vučić je zahvalio svima koji su se borili i instistirali da Srbija dobije zakon, koji je, kako je rekao, jedan od najbolji u Evropi.

"Zahvalni smo svima koji na takav način suštinski rade za državu i zemlju", rekao je Vučić.

Nekad, dodao je, nismo zadovoljni njihovim pisanjem i izveštajima, ali je Srbija bolje mesto nego sto je bila zahvaljujući njima.

Zakon je dobio najveću ocenu stručnjaka iz Velike Britanije i SAD i sa najvišim ocenama prošao procenu EU i Saveta Evrope, podsetio je premijer.

Vučić je podsetio da Srbija jedina u Evropi, osim Irske i Velike Britanije, ima besplatno pravno savetovalište za uzbunjivače i da se institut privremene mere pokazao kao najbolja sudska zaštita uzbunjivača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: