SAD će posle 25 godina biti uzdržane na glasanju o Kubi

SAD biće uzdržane na glasanju na Generalnoj skupštini UN za osudu sankcija Kubi, prvi put posle 25 godina, rekla je američka ambasadorka Samanta Pauer.

Izvor: B92

Sreda, 26.10.2016.

19:09

SAD će posle 25 godina biti uzdržane na glasanju o Kubi
Foto: Tanjug

Pauerova je rekla da će SAD biti uzdržane zbog novog pristupa predsednika Baraka Obame Kubi, što je propraćeno aplauzom u Generalnoj skupštini UN, ali je istakla da SAD "kategorički" odbacuju izjave u rezoluciji koje sugerišu da embargo krši međunarodno pravo.

Uzdržavanje od glasanja "ne znači da se SAD slažu sa svim merama i praksama kubanske vlade", rekla je Pauerova i dodala da je Vašington duboko zabrinut zbog kršenja ljudskih prava na Kubi.

Uzdržavanjem od glasanja Obamina administracija se suprotstavila Kongresu SAD pod kontrolom republikanaca koji se zalaže za nastavak 55-godišnjeg embarga uprkos obnovi diplomatskih odnosa Vašingtona i Kube.

SAD su se svake godine protivile rezoluciji u UN koja osuđuje embargo. Vlada SAD s Obamom na čelu veruje da treba ukinuti embargo u okviru normalizacije odnosa.

Rezolucije Generalne skupštine UN su neobavezujuće, ali su rezolucije osude embarga SAD u protekle 24 godine isticale usamljenost SAD po tom pitanju. Prošle godine je jedino Izrael bio uz SAD u protivljenju rezoluciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: