Američka čizma stiže u Norvešku, Rusi žestoko kritikuju

Rusija je kritikovala plan o raspoređivanju više od 300 vojnika SAD u Norveškoj, istakavši da se severna Evropa time neće učiniti ništa bezbednijom, javlja AFP.

Izvor: Tanjug

Sreda, 26.10.2016.

11:23

Američka čizma stiže u Norvešku, Rusi žestoko kritikuju
Thinkstock

Norveška je u ponedeljak najavila da će 330 američkih marinaca od januara 2017. biti stacionirano na njenom tlu, oko 1.000 kilometara od ruske granice, i da će biti angažovani u obuci i vojnim vežbama, a baza će im biti na aerodromu Vernes u središnjoj Norveškoj.

"Stacioniranje jedinica Rotacionih snaga američkog Marinskog korpusa od oko 330 vojnika na aerodromu Vernes zasigurno neće poboljšati bezbednosnu situaciju u severnoj Evropi", rekao je francuskoj agenciji portparol ruske ambasade u Oslu Maksim Gurov.

Ministarstvo odbrane Norveške je saopštilo da će dozvoliti američkim trupama da budu stacionirane na njenom tlu tokom ograničenog perioda počev od 2017. godine u trenutku kada su tenzije pojačane između Rusije i Zapada zbog sukoba u Ukrajini i Siriji, mada Norveška ima dobre odnose sa svojim susedom, primećuje AFP.

Rojters napominje da će to biti prvi put da strane trupe budu stacionirane na norveškoj teritoriji otkako je okončan Drugi svetski rat.

Norveška, koja priznaje svoju zavisnost od NATO u odbrani svoje teritorije, napomenula je da će to "eksperimentalno raspoređivanje" biti preispitano tokom godine.

Neki eksperti strahuju, međutim, da bi potez Norveške mogao da pogorša regionalne tenzije.

Pre nego što se 1949. pridružila NATO-u, Norveška je odagnala strahove Rusije obećavši da neće otvarati svoju teritoriju za strane borbene trupe sve dok Norveška ne bude napadnuta ili dok joj se ne zapreti napadom, podseća francuska agencija.

Norveška vlada sada tvrdi da se trupe NATO-a već redovno obučavaju u toj zemlji i da raspoređivanje trupa ne znači i otvaranje stalne američke baze.

SAD već imaju velike količine vojne opreme u Norveškoj, naročito u tunelima prokopanim kroz planine, ali ne i vojnike.

NATO je u julu najavio da će, takođe, na rotacionoj bazi, rasporediti četiri multinacionalna bataljona u Poljskoj i u baltičckim državama kako bi odvratio eventualni ruski upad, podseća AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: