DW: Borbe u Mosulu, civili u strahu, čeka se na Evropu

Dok borbe za oslobađanje Mosula ulaze u drugu sedmicu, među običnim stanovništvom tog iračkog grada raste strah, piše "Dojče vele".

Izvor: B92

Sreda, 26.10.2016.

09:11

DW: Borbe u Mosulu, civili u strahu, čeka se na Evropu
Getty Images

Istovremeno, u Parizu se sastaju predstavnici zemalja-članica NATO i koalicije protiv „Islamske države“.

U sredu (26.10.) se u Briselu sastaju ministri odbrane zemalja-članica NATO. Još početkom godine dogovoreno je da se dan pre susreta u Briselu, u Parizu sastanu predstavnici onih zemalja NATO koje su članice koalicije protiv „Islamske države“. Američki ministar odbrane Ešton Karter, takođe će prisustvovati sastanku i to sa svežim utiscima iz kriznog područja. Karter je, naime, protekle sedmice posetio Bagdad i ratom zahvaćena područja na severu Iraka gde se na licu mesta informisao o toku operacija i razgovarao o budućnosti Mosula nakon njegovog oslobađanja od IS. Američki ministar odbrane je pre toga vodio razgovore u Ankari.

Nemačka je takođe deo koalicije koja broji više od 60 članica. Bundesver učestvuje u akcijama sa izviđačkim avionima za elektronsko osmatranje terena, snabdevanju gorivom aviona u vazduhu, kao i u pratnji francuskog nosača aviona. Tome bi trebalo dodati naoružavanje i obuku kurdskih boraca. Zbog toga će sastanku u Parizu prisustvovati i nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen.

Spor u koaliciji

Kako će se stvari u Mosulu dalje odvijati nakon IS bila je i tema konferencije 22 države koja je protekle sedmice održana u Parizu. To što su konferenciji prisustvovale i države s različitim interesima, kao što su Saudijska Arabija i Iran, pokazuje da koaliciju protiv IS čine snage koje, pored zajedničkog neprijatelja – IS, imaju malo toga zajedničkog. To takođe podcrtava i spor između Bagdada i Ankare o mogućem turskom učešću u oslobađanja Mosula.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ukazuje na istorijsku ulogu Turske u Mosulu i zalaže se za akciju svoje vojske, što je u suprotnosti sa željom iračkog premijera Hajdera al-Abadija. Bagdadu se ne sviđa ni turska vojna baza u regionu naseljenom Kurdima. Bagdad ne želi tu bazu, ali zbog slabosti državnih struktura, ne može ništa da preduzme. Turski premijer Benali Jidirim u nedelju (23.10.) ponosno je izjavio novinarima da Turska artiljerijom i tenkovima pomaže kurdske borce, Pešmerge, u Mosulu. Odmah narednog dana turska vojska demantovala je bilo kakvo učešće turske vojske.

Civilne žrtve

U koaliciji protiv IS su, pored Francuske i Engleske, aktivne i SAD, i to sa specijalnim jedinicama i borbenim avionima. Specijalni opunomoćenik američke vlade za borbu protiv IS Bret Megurk, izjavio je u ponedeljak (24.10.) da su borbeni avioni koalicije u proteklih sedam dana bacili 1.776 bombi.

U vazdušnim napadima na Mosul ima i civilnih žrtava. Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman Rajts Voč zatražila je da se ispita napad na džamiju u jednom mestu u blizini Mosula. U tom napadu, koji je izvršen proteklog petka (21.10.), ubijeno je 13 žena i dece. Nevladina organizacija Ervors je od, početka borbi protiv „Islamske države“ u avgustu 2014, samo u Iraku zabeležila više od 10.200 vazdušnih napada. U tim napadima bačeno je 50.000 bombi, od kojih je poginulo 1.687 civila.

Robert Blečer analizirao je ponašanje snaga koje su učestvovale u borbama protiv IS prilikom oslobađanja Ramadija, Tikrita i Faludže. Taj stručnjak za Bliski istok Međunarodne krizne grupe, u intervjuu za DW kaže da je reč o istom modelu: „Prvo se bacaju leci, nakon toga počinje bombardovanje kako bi se oslabila odbrana, a na kraju ulaze kopnene trupe“.

Oslobođen, ali srušen

Nakon pobedničkog pohoda 2014. godine, IS je u poslednjih 16 meseci izgubila polovinu svoje teritorije. Međutim, ta pobeda ima visoku cijenu. Blečer kaže da je prilikom oslobađanja Faludže pričinjena ogromna šteta jer je veliki deo objekata srušen. Mnogi stanovnici su pobegli i najveći broj njih se još dugo neće vratiti. Grad nije bombardovan samo iz vazduha, već ga je šiitska milicija gađala i artiljerijom.

Najgore je bilo prilikom oslobađanja Ramadija. Nakon vazdušnih napada i uličnih borbi u decembru prošle godine, u gradu su zatečene samo ruševine. Grad koji je prvi oslobođen od IS je Tikrit. Rodno mesto Sadama Huseina oslobođeno je u aprilu 2015. godine. Renad Mansur se tada, u intervjuu za DW, setio izveštaja o nasilju prilikom oslobodilačke akcije koje su nad sunitskim stanovništvom vršile šiitske paravojne formacije.

Zbog svega toga razumljiv je stav iznesen na blogu Mosuleje iz opkoljenog Mosula. U izveštaju o konferenciji o Mosulu, održanoj protekle sedmice u Parizu, ma blogu je objavljeno: „Mi, stanovnici Mosula, strahujemo zbog onoga što će se dogoditi tokom i nakon oslobađanja. Naše brige svakog dana su sve veće. Ono što je pred nama nije ništa manje opasno od IS“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: