Šabić pisao ministarki Brnabić: Zabrinjavajuće...

Poverenik za informacije ukazao je u pismu ministarki na "zabrinjavajuće neadekvatan" odnos Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu prema obavezama.

Izvor: Tanjug

Sreda, 26.10.2016.

11:12

Šabić pisao ministarki Brnabić: Zabrinjavajuće...
Tanjug

On je naveo da su to obaveze koje ima po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Rodoljub Šabić je naveo da je samo u toku ove godine Poverenik obavestio ministarstvo o 266 slučajeva kršenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, a da nije poznato da je ministarstvo i u jednom od tih slučajeva pokrenulo prekršajni postupak, odnosno da se, ako eventualno i jeste, radi o zanemarljivom broju.

Poverenik ocenjuje da dosadašnja praksa ministarstva ni izbliza nije u skladu s ulogom koju po zakonu ima i da se mora menjati, te da bi dalje održavanje takve prakse objektivno predstavljalo prećutno, ali nedvosmisleno povlađivanje očiglednom i višestrukom kršenju zakona.

Neposredan povod za pismo, kako se navodi, je "skandalozan, bizaran slučaj" Gradskog zavoda za veštačenje iz Beograda u kom je Poverenik u dva navrata naložio da listu "Danas" i građaninu D.D. dostavi tražene informacije o broju predmeta u kojima je veštačila veštak L.M., predmet veštačenja, vrednost sporova i stranke u tim predmetima.

Iako su rešenja Poverenika po zakonu konačna, obavezujuća i izvršna, Gradski zavod za veštačenje nije postupio po njima ni nakon što mu je Poverenik izrekao zakonom predviđene novčane kazne, ni pošto je Upravni sud tužbu Zavoda odbacio kao nedopuštenu, pa ni nakon što je Republički javni tužilac odbio da na inicijativu Zavoda zatraži od Upravnog suda poništaj poverenikovih rešenja.

Poverenik navodi da je reakcija ministarstva i u tom flagrantnom slučaju izostala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: