"Nema sukoba koji bi RUS i SAD doveo do hladnog rata"

Rusija se nada da će Zapad ubediti Kijev da ispuni Minski sporazum i prekine sa farsom, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Izvor: B92

Utorak, 25.10.2016.

13:19

Foto: Gettyimages

Lavrov smatra da Zapad i Rusija trenutno nemaju nepomirljivih ideoloških nesuglasica koje bi dovele do novog hladnog rata.

„Mi smo o ovoj situaciji razgovarali u Berlinu 19. oktobra. Nadamo se da će naši zapadni partneri iz ’normandijskog formata‘ ubediti ukrajinsku vladu da počne da radi i prekine da igra političku farsu“, rekao je Lavrov na sastanku Asocijacije evropskog biznisa.

Vlada Ukrajine je u aprilu 2014. godine pokrenula vojnu operaciju protiv samoproglašene LNR i DNR, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog udara u Ukrajini u februaru 2014. Prema poslednjim podacima UN, u sukobima je poginulo 9.600 ljudi.

O pitanju rešavanja situacije u Donbasu se raspravlja, između ostalog, i na sastancima kontakt-grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. usvojila tri dokumenta kojima se regulišu koraci za smirivanje sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju, sukobljene strane nastavljaju okršaje.

Lavrov je rekao da se situacija u Siriji trenutno koristi da bi se izvršio pritisak na Rusiju.

„Kao još jedan izgovor za povećanje pritiska na Rusiju, za sprečavanje bilo kakve pozitivne inicijative prema Rusiji, pojedine države članice EU počele su da koriste situaciju u Siriji“, istakao je Lavrov.

On je dodao da se Rusija uvek zalagala za brzo i mirno rešenje sukoba u Siriji. Rusija smatra da je jedan od glavnih zadataka potpuno „iskorenjivanje terorističke pretnje na teritoriji“ Sirije, za šta je neophodno „razdvajanje takozvane umerene opozicije od DAEŠ-a, Nusra fronta i sličnih“, rekao je Lavrov. Lavrov je dodao da je američka vlada obećala da će to učiniti pre osam meseci i dodao da je „teško poverovati u nemoć“ SAD, kojiegovore o „svojoj jedinstvenosti i neophodnosti u svetskim poslovima“.

Samit EU je pokazao da Brisel i dalje nije spreman za razvijanje pragmatične saradnje sa Rusijom, izjavio je Lavrov.

„Strateški pregled odnosa sa Rusijom koji je sproveden na sastanku Evropskog saveta pre nedelju dana, pokazao je da EU još uvek nije spremna da razvije pragmatičan pravac koji odgovara njihovim sopstvenim interesima, prema našoj zemlji“, istakao je on.

Vašington nije uspeo, kao što je obećao, da uništi rusku ekonomiju, izjavio je Lavrov.

„Mi smo više puta govorili da želimo da vidimo jaku, ujedinjenu i nezavisnu Evropsku uniju“, istakao je Lavrov. „Uvereni smo da kolosalni projekti mogu da se realizuju“, dodao je on. „Pokušaji da se pribegne kaznama nisu dali i neće dati nikakve rezultate. Nije se ostvarilo obećanje Vašingtona od pre dve godine da će rastrgnuti na komade rusku ekonomiju. One koji su upoznati sa njenim stanjem nije potrebno uveravati da Rusija čvrsto stoji na nogama“, naglasio je ruski ministar.

Lavrov smatra da Zapad i Rusija trenutno nemaju nepomirljivih ideoloških nesuglasica koje bi dovele do novog hladnog rata.

„Mi nemamo ideološke protivrečnosti koje bi uticale na neizbežnost hladnog rata“, rekao je on.

Istovremeno, Lavrov je istakao da „oštrina naših partnera, pri tome javna, prevazilazi meru više nego u vreme Hladnog rata.

On je podsetio da su tokom Hladnog rata na snazi bila nepisana pravila „kojima su su strane rukovodile, na svaki način pokušavajući da ne stvore situacije koje bi druga strana smatrala opasnim iznenađenjem“. „A sada je drugačija situacija, zato što se pravila dovode u pitanje“, istakao je ruski ministar.

Rusija je spremna da produži drugu liniju „Turskog toka“ tek nakon dobijanja pismene garancije EU za realizaciju projekta, naveo je Lavrov.

„Rusija i Turska su potpisale sporazum o ’Turskom toku‘, gasovodu u pravcu Evrope, konkretno prema Grčkoj“, podsetio je ministar. „Nakon neuspeha ’Južnog toka‘ bićemo spremni da produžimo tu liniju na teritoriju Evropske unije nakon dobijanja nedvosmislene, zvanične, na papiru, garancije za realizaciju ovog projekta“, naglasio je Lavrov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: