SAD šalju 300 marinaca u Norvešku, Rusi traže objašnjenje

Oko 300 američkih marinaca biće raspoređeno u jednoj vojnoj bazi u Norveškoj od januara, što je potez koji će "uznemiriti" Kremlj, piše Politiko.

Izvor: B92

Utorak, 25.10.2016.

12:11

SAD šalju 300 marinaca u Norvešku, Rusi traže objašnjenje
Foto: Getty Images

Ministarstva odbrane SAD i Norveške su postigla sporazum o "daljem unapređenju saradnje", nakon što je u američkim specijalizovanim medijima objavljeno da Pentagon planira da pošalje kontingent svojih marinaca u skandinavsku zemlju zbog "ruske pretnje" i narušenih odnosa dve velike svetske sile.

"Ovo će imati pozitivne posledice po naše već snažne bilateralne odnose. Vežbe vojnika SAD na našoj teritoriji predstavljaće nastavak bliske saradnje u bezbednosnoj politici", saopšteno je iz norveškog ministarstva.

Rusija je odmah reagovala na ove vesti i u saopštenju koje je poslato agenciji AFP se navodi da je zvanična Moskva "iznenađena razvojem situacije u Norveškoj, sa kojom deli granicu".

"Uzimajući u obzir niz izjava norveških zvaničnika o odsustvu bilo kakve pretnje od strane Rusije ka Norveškoj, želimo da razjasnimo zašto je Norveškoj toliko stalo da pojača svoj vojni potencijal", naveo je u pisanom saopštenju Maksim Gurov, portparol ruske ambasade u Oslu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: