Janjić: Dijalog u krizi, nema podršku ni predsednika

Dijalog Beograda i Prištine je u krizi i nema budućnost, izjavio je predsednik izvršnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

Izvor: Tanjug

Utorak, 25.10.2016.

17:25

Default images

''Bojim se da dijalog nema budućnosti. U krizi smo pregovaranja i organizacije pregovaračkog tima'', rekao je Janjić dodajući da na problemu Kosova ne može da se radi usko.

On je naveo da se stiče utisak da su oba pregovarača došla u situaciju kao da ne žele više ništa da ispregovaraju.

Janjić je rekao i da Srbija nema političkog pregovarača za dijalog za poglavlje 35, ali, veruje i da pregovarački tim nema podršku predsednikaTomislava Nikolića.

''Dijalog je u krizi, ali da ne bismo upali u terorizam i u potpunu političku destrukciju, svi treba da urade to što sam siguran da će da uradi EU, Brisel i Vašington - da se nastave razgovori'', rekao je Janjić na predstavljanju publikacije ''Budućnost dijaloga: normalizacija odnosa sa Kosovom i evropske integracije Srbije''.

On je naveo da nikada nijedna strana nije želela da prihvati da bezbednosni paket bude deo zajedničkog rada, a da se sada pokazuje koliko je to pogubno.

''Pitanje bezbednosti dolazi u prvi plan, a da bi se ono ostvarilo ,mora da se napravi napredak na nekoliko tačaka. Nadam se da će se premijeri Aleksandar Vučić i Isa Mustafa susresti u oktobru, novembru, kako bi mogao da se nastavi proces, a što znači obećanje otvaranja ili možda otvaranje nekih poglavlja'', rekao je Janjić.

Programski direktor Centra savremene politike Nikola Burazer rekao je da se dijalog Beograda i Prištine odvija uz korišćenje principa ''konstruktivne nejasnoće'', odnosno vođenjem pregovora o konkretnijim pitanjima, bez otvaranja krupnijih pitanja oko kojih postoje nepomirljive nesuglasice.

On je istakao i da poglavlje 35 predstavlja jedno od najvažnijih pregovaračkih poglavlja u procesu pregovora Srbije o članstvu u EU, dodajući da je pitanje odnosa Srbije prema Kosovu usko povezano sa evrointegracijama.

U studiji je ocenjeno i da pregovaračko poglavlje 35 ne zamenjuje dijalog Beograda i Prištine, već da je formalna veza između dijaloga i procesa evropskih integracija Srbije.

Publikacija je nastala u projektu ''Razumljivo o Evropi'' koji zajednički realizuju Centar savremene politike i Fondacija Konrad Adenauer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: