"Rusi podržavaju Asadov rat, 'stop' članstvu u telu UN"

Više od 80 humanitarnih i organizacija za ljudska prava tražilo je od članica UN da ne izaberu Rusiju u Savet UN za ljudska prava zbog vojnih akcija u Siriji.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 24.10.2016.

19:22

Getty Images

Među potpisnicima ovog apela, koji je upućen pred izbore za 14 mesta u 47-članom Savetu, jesu Hjuman rajts voč, Ker internešenel i Refjudžis internešenel, prenosi AFP.

Generalna skupština UN će u petak glasati o izboru novih članova Saveta UN za ljudska prava, čiji će trogodišnji mandat početi 2017. godine.

Rusija, Mađarska i Hrvatska su se kandidovale za dva mesta koja predstavljaju grupu zemalja istočne Evrope u Savetu.

Nevladine organizacije su pozvale članice UN da "ozbiljno preispitaju da li je Rusije zbog njene podrške vojnim akcijama u Siriji u kojima stradaju civili i civilni objekti, podobna da bude u glavnom telu UN za ljudska prava".

Rusija, navodi AFP, podržava rat sirijskog predsednika Bašara el Asada protiv opozicionih pobunjenika i takozvane Islamske države od septembra 2015. godine.

Očekuje se da će mesto u Savetu sigurno dobiti Kina i Saudijska Arabija, budući da su njihove regionalne grupe istakle kandidaturu četiri zemlje za četiri mesta. Druge dve zemlje su Irak i Japan.

Brazil, Kuba i Gvatemala će se boriti za dva mesta koja predstavljaju Latinsku Ameriku.

Afrika je takođe kandidovala četiri kandidata za četiri mesta, tako da će Egipat, Ruanda, Južna Afrika i Tunis sigurno ući u Savet.

SAD i Britanija su se kandidovale za dva mesta koja predstavljaju zapadnu Evropu i druge.

Savet UN za ljudska prava je formiran 2006. godine sa zadatkom da prati kršenja ljudskih prava i naročito da formira komisiju za istragu o Severnoj Koreji, koja je dovela do zahteva za suđenje za ratne zločine režimu u Pjongjangu.

Savet je prošle nedelje tražio da komisija za istragu o Siriji sprovede specijalnu istragu o kršenjima ljudskih prava u Alepu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: