"Videće Putin, Rusi nisu jedini koju mogu da koriste silu"

Uprkos tome što nepokolebljivi Putin ima kečeve u rukavu kojima plaši kukavički Zapad, oslobađanje Mosula pokazaće mu da nije jedini, piše francuski "Eko“.

Izvor: Sputnjik

Ponedeljak, 24.10.2016.

17:53

Foto: GettyImages

Kako navode, Putin će u Mosulu videti da nije Rusija jedina koja je u stanju da iskoristi silu pre nego što sedne za pregovarački sto, prenosi "Sputnjik".

“Čini se da je Vladimir Putin u punom smislu te reči — nepokolebljiv. On čini sve kako bi zaplašio i tako već kukavički Zapad, kako bi zadobio geopolitičku prednost i, na kraju krajeva, dokazao da bez njega na kraj sa svojim problemima ne može da izađe ni Evropa ni Bliski istok”, navodi list.

Dobar primer toga je, kako se navodi, što su pre samo godinu dana u blizini granica Velike Britanije i Francuske na putu ka Siriji preleteli ruski bombarderi koji mogu da nose nuklearno naoružanje, što nekadašnjem Sovjetskom savezu ne bi ni na pamet palo.

Pored Sirije, objašnjava autor teksta, Moskva nastavlja da blokira pokušaje da se pronađe rešenje za jugoistok Ukrajine, iako je po tom pitanju i Kijev jednako odgovoran. Jedino ostaje irački Mosul — jedino mesto gde se vodi rat, a da Rusija nije u to uključena.

Čak i Kina, podseća list, s kojom Moskva pokušava da formira vojni savez, nije podržala veto Rusije u Savetu bezbednosti UN prilikom glasanja za francusku rezoluciju o Siriji.

„Međutim, budući da je Putin džudista, on vrlo dobro zna kako da preokrene slabost u taktičku prednost. Moskva ima kečeve u rukavu kojim bi mogla da u velikoj meri utiče na ključna međunarodna pitanja. Zahvaljujući modernoj vojsci, Rusija je uspela da se upusti u sirijsku avanturu, koja je u potpunosti obeshrabrila Zapad zahvaljujući neprijatnim iskustvima u Iraku i Avganistanu“, piše autor teksta.

Jedino na šta Zapad može da računa pred Putinom su diplomatija, dijalog i ekonomske sankcije, koje su retko uspevale da brzo donesu željeni rezultat.

Međutim, vojna operacija u Mosulu, uz podršku američkih i francuskih snaga, može da pokaže Putinu da on nije jedini koji je u stanju da pokaže silu pre nego što sedne za pregovarački sto, zaključuje se u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: