Kada će Srbi da se vrate u kosovske institucije?

Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je da su problemi s opozicijom u vezi s formiranjem zajednice srpskih opština prevaziđeni i da će ona biti uspostavljena.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.10.2016.

16:27

Default images

On je dodao da će ZSO biti formirana, ali na osnovu sporazuma, koji je prvi potpisan u Briselu i na osnovu odluke Ustavnog suda, koje predviđaju da ZSO nema izvršna ovlašćenja.

A ni posle 14 dana nije izvesno kada će se kosovski Srbi vratiti u institucije.

Stav predstavnika Srba u kosovskim institucijma ostaje nepromenjen. Funkcije su i dalje zamrznute, a odluka se može promeniti ukoliko koalicioni partneri, najveće kosovske stranke Demokrtaska partija i Demokratski savez Kosova, uključe predstavnike Srba u donošenje odluka. Usvajanje zakona o Trepči je dokaz da koalicija ne funkcionše, kaže zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović.

“Bez podrške srpskih poslanika, Skupština Kosova nije u mogućnosti da reši mnoga pitanja, poput razgraničenja s Crnom Gorom, od čega zavisi nastavak evropskih integracija Kosova”, naveo je Stojanović.

“Siguran sam da će se Srbi vratiti, jer nikome ne ide u korist da se naša koalicija zamrzne”, naveo je Isa Mustafa.

Srpska lista sadašnju situaciju procenjuje kao veoma opasnu za srpski narod. Od odluka koje budu donosili, kako kažu, zavisi opstanak Srba. Jedino za sada sigurno jeste da Srpska lista neće josšdugo čekati da se nesuglasice s koalicionim partnerima reše.

“Politički predstavnici Srba već dve nedelje ne učestvuju u radu kosovskih institucija, nakon što je Skupština Kosova usvojila zakon o Trepči”, dodao je Stojanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: