Vejvoda očekuje da Đukanović formira vladu

Potpredsednik nemačkog Maršalovog fonda u Vašingtonu Ivan Vejvoda kaže da ima utisak da će novu vladu formirati premijer Milo Đukanović.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.10.2016.

11:23

Vejvoda očekuje da Đukanović formira vladu
Foto: Tanjug

On je rekao da će Đukanović na taj način obezbedi kontinuitet politike koja obezbeđuje verovatni i skori ulazak te zemlje u NATO.

Vejvoda misli da, bez obzira na događaje koji su pratili izbore i izborni dan u Crnoj Gori, na srednji rok u političkom smislu ništa se butbi beće menjati.

"Ja nisam stručnjak za unutrašnju politiku Crne Gore u punoj meri, ali smatram da je postignut rezultat na izborima kojim pobeđuje pro zapadna opcija", rekao je Vejvoda za Pobjedu.

Vejvoda, naime, smatra da će premijer Đukanović brzo formirati vladu, koja će nastaviti evroatlantski put.

Savetnik nekadašnjeg premijera za podgorički dnevnik kaže da članstvo u Alijansi donosi mir i stabilnost državama Zapadnog Balkana.

"Imao sam uvid u rezultate izbora u Crnoj Gori i utisak je da će premijer Milo Đukanović uspeti da sastavi vladu i da obezbedi kontinuitet politike koja obezbeđuje verovatni i skori ulazak u Alijansu. Takođe, očekuje se dalja ratifikacija u parlamentima država članica i, naravno, u Kongresu", rekao je Vejvoda.

Komentarišući atmosferu u kojoj je protekao izborni dan, Vejvoda kaže da je najvažnije da su izbori protekli uredno i da su od međunarodnih posmatrača procenjeni kao fer i demokratski bez obzira na primedbe koje su bile na biračkim mestima.

"To je jedna generalna, spoljnopolitička ocena izbora uopšteno gledajući, koja je potvrđena od zvaničnika Evropske unije i SAD. Zvanični Vašington je izbore procenio urednim i demokratskim, istu ocenu su dali i Federika Mogerini i Johanes Han. Naravno, ništa u životu nije idealno, pa ni izbori. Ali je zaključak da su protekli u demokratskim uslovima i da je nivo pravičnosti postignut", naveo je Vejvoda.

Vejvoda nije siguran da li će ratifikacija Protokola Crne Gore sa NATO u državama članicama biti završena do kraja godine, ali misli da se to može očekivati.

"Približavamo se demokratskim izborima, koji će biti održani 8. novembra i postoji taj period nakon izbora kada se dosta stvari, koje su zaostale, dovršava u američkom Kongresu. Takođe, mislim da će ratifikacija Protokola za Crnu Goru tada biti odrađena. Mislim da će ratifikacija u Kongresu biti završena do kraja godine. Ako je suditi po onome što čujemo, mogli bismo to očekivati i u drugim zemljama", rekao je Vejvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: