Pravosnažna presuda "naftnoj mafiji" - nakon devet godina

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na pet godina zatvora vlasnika i direktor preduzeća "Protekta" Mišu Stojanovića.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.10.2016.

15:22

Default images

On je osuđen kao organizator kriminalne grupe u javnosti poznate kao "nafta mafija", koja je 2007. godine švercovala naftne derivate iz Grčke i zloupotrebama oštetila državni budžet, objavljeno je na sajtu tog suda.

Neplaćanim akcizama, kako se navodi u presudi, ostvarili su korist od najmanje 89.119.898,71 dinara, a 16.041.581 dinara od plaćenog poreza, kao i ostvarenom razlikom u nabavnoj i prodajnoj ceni uvezenog i deklarisanog derivata nafte.

Pravosnažnom odlukom Apelacionog suda, nekima od optuženih su kazne, koje im je izrekao Specijalni sud u julu prošle godine, potvrđene, a nekima preinačene u uslovne.

Takođe su preinačene i odluke o oduzimanju višemilionske imovinske koristi od Stojanovića i još nekoliko optuženih.

Stojanović je u presudi označen kao glavni organizator grupe koja je od 13. januara do 25. maja 2007. godine uvozila iz Grčke petrolej i JET A1, prikazujući ih kao sirovinu za proizvodnju boja i lakova, zbog čega nije plaćana akciza, a to gorivo je zatim prodavano kao dizel D2.

Petrolej i JET A1 u većem delu nije iskorišćen u industrijske svrhe, nego je direktno stavljan u promet. To je prikrivano službenom dokumentacijom sa neistinitom sadržinom i nevršenjem dužnosti nadzora od inspektora Republičke tržišne inspekcije, navodi se u presudi.

Osim za petoro tržišnih inspektora kojima su kazne sa zatvorskih preinačene na uslovne osude, ostalima su potvrđene zatvorske kazne od godinu do tri godine zatvora.

Uslovne kazne od po 16 meseci zatvora su tako zbog izvršenja krivičnog dela zloupotreba službenog položaja izrečene Nadeždi Ćirić, Radovanu Vranješu, Branimiru Milatoviću, Dušanu Lukiću i Miodragu Jokiću sa rokom proveravanja od četiri godine, odnosno pet godina u odnosu Milatovića.

Zbog izvršenja produženog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica Nenad Jovanović je pravosnažno osuđen na godinu dana zatvora, a Srđan Knežević na 20 meseci zatvora.

Zbog pomaganja u izvršenju istog dela pravosnažno je na godinu dana zatvora osuđena Jovanka Vukša, a Siniša Popadić na 16 meseci zatvora.

Zbog izvršenja krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica osuđen su na po tri godine i tri meseca Dragan Milak i Slobodan Obradović, Saša Bogdanović na 20 meseci zatvora, a Dejan Terzić na dve godine zatvora.

Slavko Pavlović je osuđen na kaznu zatvora od tri godine, zbog zloupotrebe službenog položaja, a Saša Marinković zbog zloupotreba položaja odgovornog lica u pomaganju na 18 meseci zatvora.

Dalibor Vidaković je zbog podstrekavanja na isto delo osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dve godine i tri meseca.

U presudi Apelacionog suda se navodi da je prvostepena odluka preinačena u delu odluke o imovinskoj koristi tako što je Apelacioni sud oduzeo imovinsku korist pribavljenu izvršenjem krivičnog dela te je obavezao Mišu Stojanovića da plati 89.119.898,71 dinar.

Stojanovića je, zajedno sa Milakom i Obradovićem, obavezao da solidarno plate 9.539.301 dinar.

Stojanović mora i da na ime imovinske koristi pribavljene krivičnim delom uplati iznos od 9.496.786,82 dinara na ime neplaćenih akciza, a solidarno sa Vidakovićem i Terzićem mora da plati iznos od 1.709.421,63 dinara na ime neplaćenog PDV-a.

Sve iznose su dužni da uplate u korist budžetskih sredstava Republike Srbije, napominje se u saopštenju suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: