Misterija ostavljene bebe iz Novog Sada: Šta je sa majkom?

Beba koju je majka u petak odmah posle porođaja ostavila ispred novosadskog porodilišta zbrinuta je u Dečjoj bolnici u tom gradu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.10.2016.

20:25

Misterija ostavljene bebe iz Novog Sada: Šta je sa majkom?
Foto: GettyImages

Ona je zdrava, u stabilnom je stanju i nije životno ugrožena. Policija, tužilaštvo i Centar za socijalni rad rade na ovom slučaju.

Dve strane početka života. Neki prve trenutke nakon rođenja proživljavaju tako što ih roditelji iznesu u nosiljici, baloni su okolo i tamburaši negde sviraju. Međutim, neke tokom prvih dana na planeti majka ostavi kod porodilišta.

Bebu u Novom Sadu pronašla je slučajna prolaznica, odmah zatim videli su je i zaposleni ove radnje i o tome obavestili obezbeđenje porodilišta. Bebina pupčana vrpca bila je podvezana pertlom. Zbog brze reakcije lekara, nije bila životno ugrožena.

“Beba je odmah obrađena, tako da verovatno od momenta podvezivanja pupčanika do momenta kada je beba kod nas detaljno obrađena po proceduri je verovatno bio vrlo kratak period, tako da beba nije ni u kom slučaju iskrvarila, nije bila životno ugrožena. Naprotiv, beba je u vrlo dobrom stanju, odličnom stanju premeštena u Dečju bolnicu”, kaže upravnik novosadskog porodilišta Tihomir Vejnović.

Beba se od petka nalazi na odeljenju neonatologije u dečjoj bolnici. Kako kažu u ovoj ustanovi, ona je stabilnog zdravstvenog stanja i trenutno se nalazi u izolaciji.

U ovakvim slučajevima, u zbrinjavanje beba i dece, uključen je Centar za socijalni rad.

“Nakon što dobijemo obaveštenje od Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine da dete može napustiti zdravstvenu ustanovu, preduzećemo mere da se dete privremeno zbrine u Prihvatilištu za decu Sigurna kuća ili hraniteljsku porodicu”, navode iz Centra za socijalni rad Novi Sad.

Beba je dobro. Ono što zaposlene u porodilištu brine jeste pitanje - šta je sa majkom, koja se porodila van ustanove.

“Majka posle porođaja minimum dva sata mora da bude posmatrana zbog rizika od krvarenja posle porođaja, zaostajanja posteljice i drugih procedura - pre svega mislimo na krvarenje, posle toga i infekciju. Bitno da sačuvamo život i zdravlje deteta, što smo uradili, ali nam je isto tako bitno i ta porodilja, bez obzira na motive i zbog čega se odlučila na takav korak, da se sačuva i njeno zdravlje”, kaže Vejnović.

Činjenica da je ova majka bebu ostavila ispred porodilišta upućuje na zaključak da je želela da je neko što pre pronađe.

Mišljenja javnosti su podeljena, od osude na prvu loptu, do onih sudržanih.

Upravo zbog ovakvih slučajeva u Nemačkoj je od 2013. na snazi zakon koji reguliše anonimno rađanje i to u bolnici.

Deca, koju su majke ostavile u takozvani „sandučić za bebe“, jer nisu htele da abortiraju, u većini slučajeva, nikada nisu upoznala biološke roditelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: