Info park uklanja kućicu iz parka kod hotela Bristol

Fond B92 i Trag fondacija saopštili su da će u utorak Info Park ukloniti privremeni objekat iz parka kod Hotela Bristol.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.10.2016.

16:07

Info park uklanja kućicu iz parka kod hotela Bristol
Izbeglice na slovenaèkoj granici. Foto: GettyImages

Osim toga, oni ističu da će u toku sutrašnjeg dana biće izvršena i poslednja distribucija hrane izbeglicama koje privremeno borave u Beogradu.

“Od 1. novembra, Info Park će nastaviti svoje aktivnosti na novoj lokaciji u neposrednoj blizini stare, sa proširenim aktivnostima u oblasti edukacije, zaštite i informisanja/komunikacije, o čemu će blagovremeno obavestiti javnost”, navodi se u saopštenju.

Oni ističu da u ovom trenutku u Beogradu boravi preko 1.000 izbeglica “koje ovim činom ostaju uskraćeni za direktnu pomoć koju su do sada uživali”.

“Ostaje da se vidi šta će državni organi preduzeti na zbrinjavanju i pružanju urgentne pomoći koja je potrebna ljudima koji na niskim temperaturama spavaju po parkovima, napuštenim skladištima ili nehigijenskim objektima”, dodaje se u saopštenju.

Gradski prostori u kojima trenutno borave migranti, biće pokriveni mobilnim timovima Info Parka, dok će se u novom centru pružati specijalizovane usluge, samostalno ili sa partnerskim organizacijama. Predstavnici dve fondacije kao i radnici Info Parka biće na raspolaganju novinarima u utorak 25.10. počev od 12.30h na sadašnjoj lokaciji Info Parka.

Ovaj projekat započet je u septembru 2015. uz podršku Skupštine Grada Beograda, ali je od maja 2016. bio izložen velikom pritisku krovnih državnih organizacija koje se bave izbeglicama i migrantskom krizom da napusti ovu lokaciju. Konačno, 29. septembra, Opština Savski Venac je definitivno povukla lokacijsku dozvolu za postavljanje privremenog objekta iz koga je Info Park radio, tako da je ovaj ishod bio neminovan.

Od početka maja do danas Info Park je ukupno podelio preko 270.000 besplatnih obroka (dnevno preko 1.500) koji su našli put do prosečno 800 korisnika svakoga dana. Od početka realizacije projekta, procenjuje se da je oko 107.000 izbeglica našlo pomoć u okrilju Info Parka. Na ovom punktu deljena je i druga humanitarna pomoć, garderoba, obuća, higijenski proizvodi kao i hrana za bebe i oprema za decu. U sklopu usluga Info Parka nalazio se i besplatan internet velikog kapaciteta koji je bio donacija Telenora i Telekoma, punjenje mobilnih telefona, razmena informacija o procesu azila u Srbiji, stanju na granicama, prihvatnim centrima, kampovima i drugim stvarima od značaja za migrantska kretanja.

U ovoj operaciji Info Park je sarađivao sa najvećim međunarodnim organizacijama kao što su IRC, UNHCR, Save The Children, CARE, JRS, Caritas, USAID, Pro Asyl kao i drugim lokalnim organizacijama kao što su Praxis, Refugee Aid Serbia, Asylum Info Centar, Fondacija Ana i Vlade Divac, Čovekoljublje, Islamska zajednica Srbije, Evangelistička crkva itd. Rad Info Parka podržale su velike korporativne organizacije kao što je AXA Osiguranje ili fondacija C&A, kao i mnogi pojedinci i neformalne grupe širom planete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: