Đurić: Pomalo me je sramota...

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da ga je pomalo sramota što politička elita u Srbiji malo zna o dešavanjima na KiM.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 24.10.2016.

22:32

Đurić: Pomalo me je sramota...
Tanjug

"Većina ne zna ni da nabroji šefove političkih stranaka ni ključne ministre", rekao je Đurić na Beogradskom sajmu knjiga, na promociji knjige "Izgradnja države na Kosovu – demokratija, krupcija i EU na Balkanu" Andree Lorenca Kapusele.

Đurić je pozvao političku javnost u Srbiji da kroz čitanje, te kako je rekao, najobjektivnije knjige o Kosovu upotpuni znanje. On je istakao da knjiga svedoči o o tome da su napori međunarodne zajednice ali i lokalne samuprave poslednjih 16 godina bili nedovoljni da se formiraju instuucije.

Đurić je kazao da je to razlog zbog kojeg veruje da projekat izgradnje "lažne države na Kosovu i Metohije" neće uspeti, bez obzira na to koliko je milijardi evra međunarodna zajednica u njega uložila.

Prema njegovim rečima, knjiga pokazuje neuspeh prištinskih institucija da se vrate raseljeni i imovina, bez obzira sto je za povratak "uzurpirane imovine" korišćen uspešan sistem kojim je u Bosni i Hercegovini rešen isti problem.

"Tu se vidi da je ključna stvar politička volja, koje na Kosovu i Metohiji nema", rekao je Đurić.

On je kazao da Srbiju čeka generacijska borba za povratak svojih interesa, a da je Srbija zainteresovana da na Kosovu budu izgrađene institucije koje će biti u službi građana.

Direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović, koji je bio ranije portparol Vlade Srbije i novinar izveštač sa Kosova, naveo je da ocene koje je Kapuselina knjiga dobila u vodećim svetskim časopisima pokazuju da je to "ozbiljno stručno utemeljena studija", koja vodi računa o činjenciama koje su u interesu Beograda.

Urednik izdanja Slaviša Orlović naveo je da je Kapusela, koji je i sam radio na Kosovu od 2008. do 2011, u knjizi dao insajdersku, stručnu, argumentovanu i studioznu analizu kako je Kosovo postalo deo mračne strane moderne istorije Balkana od 1999. godine.

Orlović je kazao da je Kapusela predstavio procese u kojima elita na Kosovu švercom, korupcijom i organizovanim kriminalom drži u rukama građane kao taoce pred očima međunarodne zajednice (EU i UN).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: