Kukan: Bez krajnjih zaključaka, potreban dijalog o Trepči

Budućnost Trepče je važno pitanje, koje treba da se rešava u dijalogu između Beograda i Prištine.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 24.10.2016.

17:07

Kukan: Bez krajnjih zaključaka, potreban dijalog o Trepči
Thinkstock

To smatra šef delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom Eduard Kukan, koji se nada i da će Srbija uskoro otvoriti nova pregovaračka poglavlja sa EU.

Govoreći za "Novosti" o razgovoru sa potpredsednikom kosovske vlade Branimirom Stojanovićem o "Trepči", on kaže da mu je Stojanović objasnio svoj stav, ali da mu je potrebno da čuje poziciju svih partnera da bi imao konačno mišljenje.

"Zato ne bih sada izlazio s krajnjim zaključcima, ali ovo je važno pitanje. Svakako treba da bude deo opštih razgovora između Beograda i Prištine", rekao je Kukan.

Na pitanje da li će Srbija uskoro da otvori nova pregovaračka poglavlja sa EU, on kaže da se nada da će to biti moguće.

"Svi podstičemo Srbiju da nastavi sa pregovorima. Slovačka predsedava EU i bilo bi nam drago da dođe do napretka. Najvažnije za Srbiju je da pripremi otvaranje poglavlja na takav način, da niko u EU nema ništa protiv", poručio je Kukan.

Upitan kako Srbija da usaglasi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa Briselom, kada u EU ima toliko različitih mišljenja i stavova, Kukan odgovara da je Unija u potpunosti saglasna da su potrebne sankcije prema Rusiji i da se sve odluke donose konsenzusom.

"Kada tražimo od Srbije da se usaglasi sa nama, ne insistiramo na tome da uradi baš sve što radi EU. Istina da zemlja kandidat nije isto što i zemlja članica, ali voleli bismo da po pitanju odnosa prema Rusiji Srbija deluje kao zemlja koja želi da postane član evropskog kluba. Hteli bismo da budete malo bliži našim odlukama", naglasio je Kukan.

Na pitanje kako gleda na neuspeli pokušaj hrvatskih parlamentaraca da rezolucijom osude referendum u Republici Srpskoj, on odgovara da nije video bilo kakav nacrt ili rezoluciju.

"Istina da smo u okviru naše poslaničke grupe razgovarali o tome šta bismo mogli da uradimo u vezi sa izjašnjavanjem u RS. To je sve. Reč je samo bila o tome da u agendu delovanja uključimo i referendum", rekao je Kukan.

On nije želeo da komentariše najavu predsednika RS Milorada Dodika da će, ukoliko se u sledećem izveštaju budu našle osude referenduma i predlozi za sankcije, zaustaviti put RS ka EU ističući da niko ne govori o sankcijama.

Podsetivši da je referendum u RS održan protivno odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Kukan je rekao da je njegov "principijalni stav" da ništa ne bi trebalo da se radi protiv odluka ustavnih sudova, ali je poručio da "svemu ovome treba prići odmereno".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: