Sednica vlada SLO i SRB, potpisani sporazmi o saradnji

Vlade Srbije i Slovenije potpisale su nekoliko sporazuma iz oblasti saobraćaja, kulture i intelektualne svojine.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 24.10.2016.

13:10

Sednica vlada SLO i SRB, potpisani sporazmi o saradnji
Foto: Tanjug

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović i ministar infrastrukture Slovenije Peter Gašperšič potpisali su Memorandum o razumevanju između dva ministarstva o nastavku saradnje u oblasti saobraćaja i implementacije prioritetne oblasti 1b Dunavske strategije "Unapređenje mobilnosti i intermodalnosti - železničkog, drumskog i vazdušnog saobraćaja".

Program saradnje između Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Ministarstva kulture Slovenije za period 2016-2020. godine potpisali su resorni ministri Vladan Vukosavljević i Anton Peršak.

Potpisan je i Memorandum o saradnji između Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije i Zavoda za intelektualnu svojinu Slovenije, koji su parafirali direktori dve institucije Vladimir Marić i Vojko Toman.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić predao je šefu slovenačke diplomatije Karlu Erjavecu zapisnik o predaji međunarodnih ugovora SFRJ Vladi Slovenije.

Za premijera Slovenije Mira Cerara priređen je svečani doček ispred Palate Srbija.

Premijer Slovenije Miro Cerar izjavio je danas u Beogradu da u odnosima Slovenije i Srbije nema ozbiljnijih otvorenih pitanja i da se "ono što je bilo uspešno rešava".

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, Cerar je rekao da Slovenija i Srbija imaju odlične političke i druge odnose i da ih zajedničkim sednicama vlada i saradnjom nadgrađuju.

Cerar je rekao da se održavanjem zajedničkih sednica vlada otvaraju mogućnosti za jačanje saradnje u svim oblastima, dodajući da su na današnjem sastanku dogovoreni i naredni koraci u rešavanju pitanja so ukcesiji SFRJ.

Dodao je takođe da će Slovenija nastaviti da pruža podršku Srbiji na putu evrointegracija jer je Srbija važna za stabilnost Zapadnog Balkana, očuvanje mira i privredni razvoj u regionu.

Cerar je rekao i da će se Slovenija kao članica EU zalagati za to da se u Briselu bolje sasluša mišljenje Srbije i drugih zemalja regiona u suočavanju s migrantskom krizom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: