Kongres: Maduro izveo državni udar; Poslanici: Sudićemo mu

Kongres Venecuele proglasio je da je vlada izvela državni udar, a poslanici su obećali da će suditi predsedniku Nikolasu Maduru.

Izvor: Beta

Nedelja, 23.10.2016.

23:04

Kongres: Maduro izveo državni udar; Poslanici: Sudićemo mu
Getty Images

Na sednici parlamenta, koju ja prekinuta kada su pristalice vlade upali u salu, poslanici su predložili i smenu nacionalnih izbornih zvaničnika i sudija Vrhovnog suda.

Poslanik Hulio Borges izjavio je da je kongres, u kojem opozicija ima većinu, sada u otvorenoj pobuni protiv vlade.

Najviši sud u zemlji je u četvrtak blokirao kampanju opozicije za raspisivanje referendum o opozivu Madure.

Sednica je na kratko prekinuta pošto je više desetina demonstranata upalo u salu uzvikujući "Kongres će pasti".

Portparol opozicije Hesus Torealba izjavio je da je protest u parlamentu savršena ilustracija tvrdnji opozicije da je demokratija suspendovana u Venecueli.

Istraživanja pokazuju da zbog loše situacije u zemlji, velike inflacije i nestašica, 80 odsto birača želi da Maduro ode s vlasti ove godine.

Pokušaji da se preduzmu pravne akcije protiv predsednika verovatno ne bi uspeli pošto njegova administracija kontroliše sudove i druge velike institucije.

Kongres je danas usvojio rezoluciju kojom zvanično traži od međunarodne zajednice da se uključi i "zaštiti pravo naroda na demokratiju svim potrebnim sredstvima".

Opozicija je najavila i veliki protest za sredu, nazvan "Preuzimanje Venecuele".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: