Sukobi u "Džungli", flaše, suzavci, sutra stižu buldožeri

Francuska policija sukobila se sa migrantima u Kaleu u pri čemu su policajci gađani flašama, a policija je upotrebila suzavac u pokušaju da uspostavi red.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 23.10.2016.

12:10

Sukobi u
Foto: Tanjug

Sukob se dogodio dva dana uoči planiranog zatvaranja improvizovanog migrantskog kampa poznatog kao "Džungla" u tom lučkom gradu, prenosi Bi-Bi-Si.

Grupa od oko 50 migranata bacalo je kamenje na francuske policajce, a oni su odgovorili dimnim bombama i pendrecima.

Francuske vlasti su saopštile da ne žele da upotrebe silu, ali su upozorile da će možda morati da intervenišu ako neki migranti budu odbili da napuste kamp.

Migrantima u kampu vlasti raspodeljuju 10.000 letaka sa obaveštenjem da moraju da napuste kamp pre nego što u ponedeljak tamo stignu buldožeri.

Migranti, kako je navedeno u letku, treba da, počev od jutros, pređu u obližnji hangar odakle će autobusima biti prevezeni u druge delove Francuske i biće im pružena prilika da traže azil.

U međuvremenu, prva migrantska deca bez pratnje, koja nemaju nikakve porodične veze sa Britanijom, stigla su u tu zemlju iz kampa u Kaleu, nakon što je prvi talas od 39 dečaka koji imaju rođake u Britaniji stiglo tamo prošlog ponedeljka.

Neke dobrotvorne organizacije strahuju da će neki migranti odbiti da budu premešteni u prijemne centre u drugim delovima Francuske jer i dalje žele da stignu do Britanije.

Zvanično, u kampu u Kaleu ima oko 7.000 migranata, dok humanitarne grupe tvrde da ih ima skoro 10.000.

U tom kampu je često dolazilo do nasilja pošto migranti, pretežno iz Afrike i sa Bliskog istoka, pokušavaju da se ukrcaju u kamione koji idu za Britaniju, pri čemu se sukobljavaju sa vozačima i policijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: