"Jedno od rešenja – informatika kao obavezan predmet"

Državni sekretar u ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je da je razvoj IT industrije prioritet vlade.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 23.10.2016.

23:55

Thinkstock

Ona je istakla i da se nedostatak stručnjaka može rešiti povećanjem upisnih kvota, uvođenjem informatike kao obaveznog predmeta, ali i prekvalifikacijom kadrova.

Procene su da Srbiji u ovom momentu nedostaje oko 15.000 IT stručnjaka, a Matić kaže da za rešenje tog problema postoji kratkoročni i dugoročni plan.

"Jedno od rešenja je i povećanje upisnih kvota na fakultetima. Međutim, to neće rešiti problem ukoliko ne povećamo kapacitet učenika koji mogu da se upišu na ove fakultete, a to se može postići uvođenjem informatike u osnovne škole kao obaveznog predmeta", rekla je Matić.

Ona je objasnila da su sve to dugoročni planovi, a da se na kraće staze problem može rešavati prekvalifikacijom za programere, te da se godišnje edukuje 1.000 do 1.500 kadrova.

Srbija spada među vodeće zemlje, naglasila je ona gostujući na RTS, gde IT inženjeri, lekari napuštaju zemlje, odnosno one profesije koje su već deficitarne.

"Srbija ulaže 62 evra po glavi stanovnika u IT sektor, svet mnogo više. U rangu smo sa Rumunijom i Bugarskom, dok Hrvatska izdvaja 200 evra. Država mora više ulagati", zaključila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: