Moskva: SAD su pokazale antiruski stav

Rusija je ocenila da su SAD pokazale "antiruski" stav odbijajući dolazak ruskih posmatrača na predsedničke izbore 8. novembra.

Izvor: B92

Subota, 22.10.2016.

21:33

Default images

Dodaje se da se to događa u jeku polemike oko navodne umešanosti Moskve u američke predsedničke izbore.

"Ne ostaje mnogo vremena do izbora u SAD, ali pitanju posmatrača, kao i brojnim drugim pitanjima trenutno u Americi, prilazi se na izrazito antiruski način", rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov za državnu agenciju Ria-Novosti.

"Ako smo mi iz političkih razloga uskraćeni, iz toga ćemo izvući odgovarajuće zaključke," upozorio je on.

Rjabkov je rekao da američki zvanilnici ne treba da računaju na to da će Rusi to zaboraviti i da se toga neće setiti kada Amerikanci budu hteli da posmatraju nešto, i ocenio da su američke izjave "nedopustive".

Ruski zvaničnici naveli su da je Moskva želela da pošalje posmatrače za američke izbore 8. novembra, ali da je više američkih država odbilo da ih akredituje.

Vašington je juče saopštio da su ruski posmatrači dobrodošli, ali da Rusija odbija da se pridruži misiji Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) koja će posmatrati izbore.

"Činjenica da su izabrali da se ne pridruže posmatračkoj misiji OEBS-a, jasno pokazuje da je ova tema za njih samo stvar publiciteta i odnosa s javnošću", rekao je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je odbacio te navode.

SAD smatraju da Rusija favorizuje republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa, koji je pohvalno govorio o Putinu i založio se za bolje odnose sa njim.

U poslednjoj, trećoj predsedničkoj debati Trampa i demokratske kandidatkinje Hilari Klinton u sredu uveče, Klinton je optužila Trampa da je "marioneta" Vladimira Putina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: