More smrti: Utopili se migranti, oko 1.000 spaseno

Najmanje devet migranta se utopilo, a deset se vodi kao nestalo, među kojima četvoro dece, u nekoliko incidenta u Sredozemlju kod libijske obale.

Izvor: B92

Subota, 22.10.2016.

19:06

More smrti: Utopili se migranti, oko 1.000 spaseno
Tanjug

U tom delu mora je u toku dana spaseno najmanje 1.000 migranata, javili su spasioci.

Preživeli iz jednog polupotopljenog gumenjaka, koji su spaseni pred zoru, rekli su da se najmanje 10 ljudi vodi kao nestalo, šest odraslih i četvoro dece, dok je devet tela pronađeno tokom dana na jednom drugom brodu.

Danas pre zore brod Digniti jedan, koji je iznajmila organizacija Lekari bez granica (MSF, skraćenica naziva na francuskom) intervenisao je kod gumenog broda iz koga je već mnogo putnika bilo u vodi, rekao je portparol MSF-a.

Uspeli su da spasu 120 ljudi, ali više njih je reklo da su izgubili nekog svog u vodi. Ukupno je prijavljeno da je nestalo šest odraslih i četvoro dece, ali moguće da ima i više nestalih.

Tokom današnjeg dana devet beživotnih tela nađeno je na drugom brodu, ali uzrok njihove smrti nije preciziran, nije poznato da li su se utopili, ugušili, umrli od opekotina, hipotermije, dehidratacije, iscrpljenosti, s obzirom da teški uslovi na brodovima koji prevoze migrante mogu biti smrtonosni za nekoliko sati.

Tih devet tela prebačena su na norveški brod Siem Pilot, koji je deo mreže evropske organizacije za čuvanje granica Fronteks, gde su se već nalazila tela pet migranata nastradalih prethodnog dana.

Italijanska obalska straža koja koordiniše operacije spasavanja u toj zoni nije odmah registrovala te mrtve, ali je navela da je danas spaseno najmanje 1.000 migranata. Radi se o privremenom bilansu, jer se računaju samo završene operacije spasavanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: