Iračani savladali ID, preuzeli kontrolu na Kirkukom

Iračke bezbednosne snage savladale su veliki napad Islamske države u Kirkuku i u potpunosti preuzele kontrolu nad tim naftnim gradom na severu Iraka.

Izvor: Beta

Subota, 22.10.2016.

11:14

Iračani savladali ID, preuzeli kontrolu na Kirkukom
Foto: Tanjug

To je javila iračka državna televizija, prenosi Rojters.

Gradske vlasti su delimično ukinule policijski čas koji su proglasile nakon što su džihadisti izveli juriš na policijske stanice i druge ustanove u petak pred zoru, dodao je irački TV kanal, pozivajući se na svog dopisnika u Kirkuku.

Iračka policija saopštila je da je veliki napad ekstremističke organizacije Islamska država na ciljeve u gradu Kirkuk i okolini završen nakon teških sukoba koji su trajali 24 sata.

General Hatab Omer rekao je da su svi napadači ili ubijeni ili su se razneli eksplozivom, dodavši da je područje oko pokrajinskog štaba, gde su se vodile najteže borbe, jutros bilo mirno.

Za sada nije poznato koliko ekstremista je učestvovalo u napadu, čiji je cilj, kako se čini, skretanje pažnje sa Mosula, a na koji su iračke snage pokrenule ofanzivu kako bi ga oslobodile od Islamske države.

Ekstremisti su ubili 13 radnika, uključujući četvoro Iranaca, u elektrani severno od Kirkuka, kao i reportera lokalne televizije.

Ranije tokom dana, bolnički izvori su saopštili da je u napadu Islamske države na Kirkuk ubijeno 46 ljudi, pretežno pripadnika iračkih bezbednosnih snaga, dok je 133 ljudi ranjeno.

Od početka sukoba u petak ujutro ubijeno je i 25 džihadista, prenosi AFP.

U međuvremenu, u Bagdad je danas doputovao američki ministar odbrane Ešton Karter, kako bi prikupio informacije o ofanzivi na irački grad Mosul, uporište ID, koja traje već šest dana.

On se sastao sa komandantima medjunarodne koalicije na čelu sa SAD koja pomaže iračkim snagama da proteraju džihadiste iz tog grada.

Karter treba da se sastane i sa iračkim premijerom Hajdarom al Abadijem sa kojim će, između ostalog, razgovarati i o tome zbog čega se Irak protivi uključivanju Turske u operacije oko Mosula.

Kirkuk se nalazi na području bogatom naftom, oko 170 kilometara jugoistočno od Mosula, poslednjeg velikog uporišta džihadista u Iraku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: