BiH: Članovi Izborne komisije se posvađali zbog Srebrenice

Centralna izborna komisija BiH (SIP) odlučila je da se ponovo ne prebrojavaju glasovi u Srebrenici, što je posvađalo članove tog tela, prenela je agencija Hina.

Izvor: Tanjug

Subota, 22.10.2016.

19:38

BiH: Članovi Izborne komisije se posvađali zbog Srebrenice
Tanjug

Nakon višesatnog zasedanja iz Komisije juče je zvanično potvrđeno samo da je uvažen deo od ukupno 250 zahteva za ponovno brojanje glasova, kao i da će to biti sprovedeno tokom predstojećeg vikenda.

Naknadno se saznalo da novog prebrojavanja glasova u Srebrenici neće biti, kao i da je bilo pokušaja nekih članova Komisije da onemoguće i žalbu na tu odluku koja je po Izbornom zakonu dopuštena i za šta je nadležno Žalbeno odeljenje Suda BiH, navodi Hina.

Ponovno prebrojavanje glasova iz Srebrenice tražio je aktuelni načelnik te opštine Ćamil Duraković, koji je, prema objavljenim rezultatima, izgubio ovogodišnju izbornu utrku od srpskog kandidata Mladena Grujičića.

Glasovi će biti ponovo brojani na 52 biračka mesta u 26 izbornih jedinica na kojima su 2. oktobra održani lokalni izbori, ali u to nije uključena Srebrenica, navodi Hina.

Srpski član Komisije Branko Petrić potvrdio je novinarima da je predlagao da se nedopuštenim tretiraju eventualne žalbe na odluke tog tela. Petrić smatra da je to legitimno jer je isključivo Komisija ovlašćena da utvrđuje izborne rezultate.

Pravna služba Centralne izborne komisije iznela je drugačije stajalište. Predložila je da se onima koji su nezadovoljni odbijanjem zahteva za ponovno prebrojavanje glasova iznese jasno uputstvo da se na to mogu žaliti državnom sudu. Taj je predlog, međutim, izazvao svađu pa su se članovi komisije razišli bez formalne odluke, navodi Hina.

"Ogorčen sam kako se upravlja ovim telom", kazao je ljutito na izlasku iz zgrade u kojoj je sedište SIP-a hrvatski član tog tela Stjepan Mikić.

Bošnjački član SIP-a Suad Arnautović kazao je da će se "birokratskim začkoljicama" ovlaštenim pravnim subjektima onemogućiti pravo na žalbu.

Nakon takvog završetka sednice SIP-a advokat kojeg je angažovao Duraković uručio je žalbu Sudu BiH tražeći njegovo izjašnjavanje o dokazima koji navodno potvrđuju sumnje u regularnost izbornog procesa u toj opštini, prenosi Hina.

SIP još nije doneo odluku o tome hoće li i kada biti ponovljeni izbori u Stocu gde je 2. oktobra glasanje moralo da bude prekinuto zbog fizičkih sukoba, navodi Hina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: