Dan oslobođenja NS: Helikopteri, avioni, brodovi /VIDEO

Vojni defile povodom 22. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu održan je u tom gradu.

Izvor: B92, Beta

Subota, 22.10.2016.

13:02

Dan oslobođenja NS: Helikopteri, avioni, brodovi /VIDEO
Foto: Tanjug

Na svečanosti na Beogradskom keju u podne je počela svečanost u kojoj obučenost, naoružanje i opremu prikazuje 700 pripadnika Specijalne brigade, Rečne flotile, RV i PVO, Garde i drugih jedinica Vojske Srbije.

Tu je više od 70 vozila i oruđa, 20 plovila Rečne flotile i 20 letelica Ratnog vazduhoplovstva i protiv-vazduhoplovne odbrane (RV i PVO) Vojske Srbije.

Tokom četvorogodišnje okupacije (od 1941. do 1944. godine), okupatori su počinili brojne zločine (hapšenja, ubijanja, paljenja, streljanja, maltretiranja) nad srpskim i jevrejskim stanovništvom grada.
Foto: Tanjug
Jedan od poznatijih masovnih zločina je Novosadska racija sprovedena januara 1942. godine u kojoj je ubijeno i pod dunavski led bačeno 1.246 Novosađana - 809 Jevreja, 375 Srba, 18 Mađara, 15 Rusa i 2 Rusina.

Među njima je 489 muškaraca, 415 žena, 177 starih osoba i 165 dece.

Jedan od poslednjih zločina okupatora u Novom Sadu bilo je i masovno odvođenje Jevreja, čitavih porodica, od dece do staraca, u zloglasne nemačke logore smrti 1944. godine.
Foto: Tanjug
Tokom celog rata, fašisti su ukupno ubili oko 5.000 Novosađana.

Nemački okupator 22. oktobra 1944. godine napustio je Novi Sad ugrožen nadiranjem Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske. Dan kasnije u njega su ušle partizanske jedinice iz Srema i Bačke.

Od 1945. godine Novi Sad je glavni grad Autonomne Pokrajine Vojvodine. Na zasedanju u Novom Sadu 30. i 31. jula 1945. godine, Skupština izaslanika naroda Vojvodine donosi predlog da se Vojvodina priključi federalnoj Srbiji, što je na Trećem zasedanju AVNOJ-a od 10. avgusta 1945. godine jednoglasno prihvaćeno, a 1. septembra 1945. godine Predsedništvo Narodne skupštine Srbije donelo je Zakon o ustanovljenju i ustrojstvu Autonomne Pokrajine Vojvodine.
Foto: Tanjug
Na početku svečanosti predsednik pokrajinske Vlade Igor Mirović rekao je da je Dan oslobođenja izuzetan dan i da "jasna misija (vojske) uvek opstaje misija rodoljublja i zakletve - biti spreman da u borbi da dam i svoj život".

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević poželeo je dobrodošlicu svima u Novi Sad koji Grad - heroj i buduću Evropsku prestonicu kulture.

On je rekao da su u temelje tog grada "ugrađene hiljade života da bi se danas živelo slobodno", i da Novi Sad neće zaboraviti te žrtve i neće odustati od temeljni vrednosti antifašizma.
Foto: Tanjug
"Srećan ti Novi Sade dan osvajanja slobode. Živela Srbija", rekao je on.

Defileu prisustvuju predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, premijer Srbije Aleksandar Vučić, načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković, ministri u vladama Srbije i Vojvodine, predstavnici gradske vlasti Novog Sada.

Nikolić je podsetio i na veliki doprinos Novosađana u toj borbi.

"Prošle su 72 godine od oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, kada su fašisti, poraženi nezaustavljivim nadiranjem vojnika Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije, bežali iz Novog Sada. Novi Sad je tako postao simbol pobede i još jedan grad slobodne Jugoslavije", rekao je Nikolić.

Kako je obeležen Dan oslobođenja Beograda možete pogledati - OVDE.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: