Ruski patrijarh: Zašto sam pozvao na sveti rat

Rat protiv terorizma je sveti rat i on mora da bude obaveza svih država, a ne samo Rusije, rekao je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

Izvor: Sputnjik

Petak, 21.10.2016.

15:49

Ruski patrijarh: Zašto sam pozvao na sveti rat
Foto: GettyImages

"Žao mi je što su moje reči pogrešno protumačene. Nikada nisam pričao o svetom ratu u Siriji, govorio sam o svetom ratu protiv terorizma. Mislim da sa tim rečima mogu da se slože mnoge žrtve terorizma u Evropi. Dovoljno je da se setimo svega što se desilo relativno nedavno u Francuskoj i Belgiji“, rekao je patrijarh odgovarajući na pitanja novinara na londonskom aerodromu Luton na završetku posete Velikoj Britaniji o vojnoj operaciji u Siriji.

Prema njegovim rečima, „zaštitom naših bliskih, naših rođaka i našeg naroda od terorizma, mi branimo sveti dar života na koji atakuju teroristi".

"Moje reči ne treba stavljati u politički kontekst, ali sam duboko uveren da učešće naroda i država u konkretnim vojnim akcijama treba tako shvatiti“, rekao je poglavar ruske crkve.

Podsetio je da se svetim ratom naziva i borba protiv nacizma.

"Čak i u pesmama slavimo heroizam naših vojnika u Velikom otadžbinskom ratu - Drugom svetskom ratu - koristeći isto ime. Postoji veoma interesantna pesma: ’Ovo je narodni rat, sveti rat‘“, rekao je patrijarh Kiril.

On je pojasnio da je rat protiv nacizma bio sveti rat, jer su se ljudi borili za svoje postojanje, svoju nezavisnost, svoj način života i za svoju budućnost uopšte.

"U tom smislu i današnja borba protiv terorizma mora da bude zajednička, to nije samo stvar Rusije, već svih zemalja. Moramo se ujediniti da pobedimo ovo zlo i zato taj rat nazivam svetim“, dodao je patrijarh Kiril, prenosi "Sputnjik".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: