"Borci ID će bežati iz Mosula prerušeni u civile"

Borci ID će koristiti ljudski egzodus iz Mosula da pobegnu, navodi analitičar Centra za konflikte, bezbednost i terorizam Univerziteta u Notingemu Afzal Ašraf.

Izvor: B92

Petak, 21.10.2016.

08:53

Foto: GettyImages

Irački grad Mosul vladine snage pokušavaju da ponovo preuzmu iz ruku islamista. Smatra se da se u Mosulu nalazi oko milion i po civila. Očekuje da će mnogi pobeći od borbi, što će po Ašrafu biti i priliku za ekstremističke borce da pobegnu.

"Oni će koristiti druge načine za prikrivanje. I ja verujem da su već počeli da napuštaju grad", rekao je Ašraf, a preneo "Glas Amerike".

Irački premijer Hajder al-Abadi izjavio je da se operacija oslobađanja Mosula od Islamske države odvija mnogo brže nego što se očekivalo. Američki general-major Geri Voleski koji komanduje koalicionim snagama na terenu upozorio je iračke snage da ne napreduju suviše brzo ka Mosulu kako ne bi pružile dodatne prilike neprijatelju.

Iračka vlada i kurdske snage juče su saopštile da su se približile na 25 kilometara od uporišta Islamske države, grada Mosula, tri dana nakon početka akcije, koja se smatra ključnom u borbi protiv te terorističke grupe. Ali, kako se iračke i kurdske snage budu približavale Mosulu, borbe će verovatno postati sve žešće i opasnije po civile zatočene u gradu.

Propagandni video koji je objavila Islamska država prikazuje borce kako prkosno patroliraju ulicama Mosula. Maskirani ekstremisti pred kamerom upozoravaju SAD da će biti poražene u Iraku.

Više od 100 američkih vojnika sa iračkim i pešmerga snagama nalaze se iza linije fronta. Avioni međunarodne koalicije gađaju položaje Islamske države u Mosulu. Lokalni stanovnici su rekli novinarima da borci prisiljavaju civile da ostanu u zgradama koje su potencijalne mete vazdušnih udara.

“Uvek postoji velika mogućnost da ta teroristička grupa, Islamska država koristi civile kao živi štit. Dakle, bojim se, da predstoje veoma teški dani za stanovništvo", kaže analitičar Ašraf.

U blizini mesta Bartela, na periferiji Mosula, pešmerga snage su otkrile ovu napuštenu mrežu tunela. Pošto se borba približava centru Mosula, sukobi će verovatno biti mnogo intenzivniji.

"Naići ćemo na neku vrstu rata gradske gerile, što opet podrazumeva bombaše samoubice, ali ovde u uskim ulicama veoma je teško za koalicione snage da ih izbegnu. U ovom trenutku neće biti mnogo proveravanja gde su postavljene bombe", objašnjava Ašraf.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: