Južna Afrika se povlači iz Međunarodnog krivičnog suda

Južna Afrika je odlučila da se povuče iz Međunarodnog krivičnog suda posle spora zbog posete predsednika Sudana Omara el Bašira.

Izvor: B92

Petak, 21.10.2016.

08:39

Južna Afrika se povlači iz Međunarodnog krivičnog suda
Foto: GettyImages

Njega tribunal traži zbog navodnih ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida.

Južna Afrika smatra da su "njene obaveze kada su u pitanju mirna rešenja sukoba povremeno nekompatibilna s interpretacijama Međunarodnog krivičnog suda koje se odnose na obaveze iz Rimskog statuta", navedeno je u dokumentu "Instrument povlačenja".

Agencija AP imala je uvid u taj dokument koji je ministar spoljnih poslova Južne Afrike Maite Nkoana-Mašabane potpisao u sredu.

Prema Rimskom statutu, Južna Afrika kao članica mora da uhapsi svakoga koga tribunal traži.

Južna Afrika je u junu 2015. odbila da uhapsi El Bašira koji je došao na samit Afričke unije.

Provincijski sud je sudanskom predsedniku naredio da ostane u zemlji dok sudija ne donese odluku da li treba da bude uhapšen po nalogu Međunarodnog krivičnog suda, ali El Bašir se vratio u Sudan pre sudske odluke.

Južna Afrika je ukazivala na "protivrečnosti" u Rimskom statutu i tvrdila da bi bilo teško uhapsi El Bašira zbog obaveza prema Afričkoj uniji, koja je od haškog suda tražila da obustavi procese protiv aktuelnih predsednika.

Ove sedmice je i Burundi potpisao zakon o povlačenju iz haškog tribunala, što je izazvalo zabrinutost da će afričke zemlje početi da ostvaruju pretnje o napuštanju suda zbog, kako smatraju, nesrazmernog ciljanja tog kontinenta.

Nijedna zemlja se do sada nije povukla iz Međunarodnog krivičnog suda, osnovanog radi procesuiranja slučajeva genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: