Asanž - nezgodni gost kojeg Ekvador ne može da se reši

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž za Ekvador je najgori mogući gost: ne počisti za sobom, razotkriva tajne, meša se i ne zna se kada će da ode.

Izvor: Tanjug

Petak, 21.10.2016.

08:17

Asanž - nezgodni gost kojeg Ekvador ne može da se reši
Foto: GettyImages

Četiri godine nakon što se Asamnž sklonio u ekvadorskoj amabasadi u Londonu, napetosti između njega i njegovog domaćina su očigledne, preneo je sinoć index.hr pisanje agencija.

Ekvador je u utorak objavio da je Asanžu uskratio pristup internetu zbog toga što je "Vikiliks" objavio informacije koje "utiču na američke izbore" - hakovane mejlove predsedničke kandidatkinje demokrata Hilari Klinton. Curenje tih podataka dovelo je ekvadorsku vladu u nezgodnu poziciju.

Odobrivši mu zaštitu, Ekvador je podržao Asanžov argument da su optužbe za silovanje u Švedskoj samo izgovor za njegovo izručenje SAD. Ali, čini se da je preterao dopustivši "Vikiliksu" uplitanje u američke izbore objavom tih informacija koje su dovele Klintonovu u nezgodnu situaciju i zapravo pomogle njenom republikanskom suparniku Donaldu Trumpu.

"Vlada se boji jer shvata da će Klintonova verovatno pobediti i da bi mogla da ih natera da plate", rekao je bivši ekvadorski ambasador u Londonu Maurisio Gandara.

"Vikiliks" je u poneđeljak optužio Ekvador da je Asanžu presekao komunikacije na zahtev državnog sekretara SAD Džona Kerija, što su i Stejt department i Ekvador demantovali.

Ipak, Ekvador uporno izražava podršku Klintonovoj i želi dobre odnose sa SAD jer je u velikoj recesiji. Ta zemlja upravo pregovara sa MMF i Svetskom bankom o novim zajmovima.

Nije poznato koliko bi Asanž još mogao da ostane u ekvadorskoj ambasadi. Živi u malom apartmanu jako skromno, ima traku za trčanje, mikrotalaslnu pećnicu i mini-solarijum, a do sada je većinu vremena provodio na internetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: